4 grudnia 2014

Pasta z dynią i speckiem

Proponuję kolejne, pyszne danie obiadowe. Tym razem jest to propozycja na jesienny makaron z dynią i speckiem.
Speck - to wędlina pochodząca z regionu Alto Adige - po polsku Górna Adyga.
Jest to szynka wieprzowa uformowana w płaski płat. Najpierw jest zasalana i aromatyzowana przyprawami, obsuszana a następnie wędzona w niskiej temperaturze.
Speck w niesamowity sposób łączy się z dynią.
Rozpływająca się w ustach dynia, do tego cebula i aromat wędzonego specku po prostu niesamowicie uzupełniająca się konsystencja.
To proste, a także szybkie w przygotowaniu danie.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu mezze penne
  • 200g dyni oczyszczonej
  • 25 g masła
  • 100 g specku
  • 1/2 cebuli
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pół cebuli obieramy i siekamy na pierścienie, następnie kroimy na pół. Obrany kawałek dyni kroimy na plastry, następnie kroimy na prostokątne małe kawałeczki. Speck kroimy na małe plasterki i pózniej kawałki. Rozpuszczamy maslo na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy cebule, dynie i speck.Gotujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy winem i gotujemy na małym gazie. Gdy wino wyparuje a dynia jeszcze nie będzie rozgotowana, dodajemy trochę wody. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem. Natychmiast podajemy.
               
Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.