sobota, 27 grudnia 2014

Menu sylwestrowe 2014

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejne menu sylwestrowe.
Mam nadzieję, że propozycje przypadną Wam do gustu i coś stworzycie z mojego bloga.
Dzisiejsze propozycje są uzupełnieniem zeszłorocznych listy dań na menu sylwestrowe.
Większość przepisów jest prosta, no i oczywiście z mojego bloga.
Podczas sylwestrowej imprezy sprawdza się formuła bufetu, dużo przekąsek i jedno lub dwa gorące dania, które rozgrzeją żołądek i zapewnią energię na całą noc.
Zobaczcie, czym możecie wzbogacić swoje sylwestrowe menu moimi propozycjami tak aby zaskoczyć swoich gości.
Znajdziecie w tym menu dużo owoców morza.
We Włoszech na święta Bożego Narodzenia jak i na sylwestra przygotowuje się dużo owoców morza.
Pamiętajcie, że grillowanie możecie zastąpić pieczeniem w piekarniku lub na patelni teflonowej.
Zapraszam ;-)


Zimne i ciepłe przekąski oraz przystawki
Bagietka wypełniona salsiccią
Bruschetta z figamii ricottą
Bruschetta z małżami sercówkami i pomidorkami koktajlowymi
Bruschetta z pomidorami
Carpaccio z ośmiornicy
Caesar salad czyli sałatka Cezar w moim wykonaniu
Marokańska sałatka z pomidorów i zielonej papryki  

Quiche z cukinią i kwiatami cukinii
Quiche z kurkami
Piadina Romagnola
Pikantna sałatka z wołowiny w sosie musztardowym
Rollsy z mortadelli, sera Philadelphia i pistacji
Sałatka caprese z awokado
Sałatka z arbuza i sera fety
Sałatka z czerwonego ryżu
Shorba Addas 

Szparagi przez cały rok
Szybka sałatka z młodego szpinaku
Tarta z cebulą o smaku "curry"  

Tarta z dyni i ziemniaków
Tarta z musztardą z ziarnami gorczycy i pomidorami
Tarta z pomidorkami koktajlowymi i ricottą
Tarta ze szpinakiem, fetą i orzeszkami pinii
Tartaletki z karczochami i bekonem

Włoska sałatka ryżowa

Dania na ciepło na obiadokolację lub nad ranem
Królik z jabłkiem po toskańsku
Orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii
Orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku
Pasta e ceci, czyli zupa z ciecierzycy
Polędwica wieprzowa nadziewana słodkościami
Przegrzebki zapiekane z oliwą z oliwek, brandy i masłem ziołowym
Sopa de Frijoles Negros
Spaghetti allo scoglio
Szaszłyki z kalmarów
Szaszłyki z krewetek, mątw i cukinii
Tajska zupa z dyni z mleczkiem kokosowym
Zupa kalafiorowa -marchewkowa z zacierką 


Pieczywo
Casatiello napoletano

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

Share:

1 komentarz

Bo(ro)n Appétit pisze...

Bardzo bogate menu! Fantastyczne przepisy i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Pozdrawiam,
Agata

Kalejdoskop Renaty