6 listopada 2014

Zupa z przypalonej dyni i ziemniaków

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis z udziałem dyni - zupa z przypalonej dyni i ziemniaków.
Prosty aczkolwiek niesamowity przepis, nie potrzeba do niego nic specjalnego.
Wystarczy przypalić warzywa, w tym kryje się cały smak zupy. Można powiedzieć, że w pewien sposób dietetyczny przepis na zupę z dyni.
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 350 g dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 600 g wody
  • 300 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kromek pszennego chleba
Przygotowanie:

Dynię oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.
Następnie kładziemy duży garnek na kuchence, a kiedy jest bardzo gorący, smażymy ziemniaki i dynię, bez dodawania oleju czy masła. 

Warzywa smażone w ten sposób mają niesamowity smak i możemy delektować się ich prawdziwym smakiem.
Gdy dynia i ziemniaki zaczynają mieć lekką złotą skórkę, 

dodajemy wodę. 
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym gazie. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut, aż warzywa osiągną dość kremową konsystencję.
W międzyczasie szykujemy grzanki z którymi podamy zupę.
Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by chleb się nie przypalił.
Po 20 minutach, gdy warzywa osiągną kremową konsystencję miksujemy w blenderze razem z ciepłym mlekiem.
Zupę nalewamy na talerze i podajemy na gorąco z grzankami.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.