15 listopada 2014

Torta alla tripla arancia, czyli ciasto z potrójnych pomarańczy

Scroll down for English

Jeśli macie ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was.
Dziś chciałabym Wam zaproponować torta alla tripla arancia, czyli ciasto z potrójnych pomarańczy.
Tak się mówi na nie w dosłownym tłumaczeniu.
Upiekłam to ciasto i musiałam je schować przed samą sobą żeby nie zjeść całego. Jest tak smaczne.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wychodzi dość wilgotne i mięciutkie.
Wyraźnie czuć pomarańcze, a jej kawałeczki wyraźnie wyczuwalne są przy każdym kęsie.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 23-24cm :
Do ciasta:
  • 110 g miękkiego masła 
  • 325 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 150g mąki 
  • 14 g proszku do pieczenia 
  • 40 g wiórek kokosowych 
  • 2 pomarańcze
Do syropu:
  • sok z 2 pomarańczy 
  • cukier (ważymy sok z dwóch pomarańczy, a następnie dodajemy tyle samo cukru)
Przygotowanie:

Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Pomarańcze myjemy. Umieszczamy dwie pomarańcze w garnku z wodą zimną. W takim garnku, tak gdy nalejemy wodę, pomarańcze będa przykryte. Gdy woda będzie wrzeć , zostawiamy jeszcze 3 minuty, następnie wyłączamy. Odcedzamy i powtarzamy czynność jeszcze 2 razy. Za każdym razem zaczynamy od zimnej wody. 


Gdy już powtórzyliśmy czynność w sumie trzy razy, kroimy pomarańcze i umieszczamy je w blenderze. Miksujemy aż wyjdzie nam papka o konsystencji raczej drobnej. 

Ucieramy masło i cukier. 

Ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i składniki dobrze się połączą. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Na ostatek dodajemy mieszankę z pomarańczy. 


Ucieramy jeszcze przez kilka minut przy średniej prędkości, jeśli używamy robota.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. 
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Szykujemy syrop z sokiem pomarańczowym. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i ważymy.
Wlewamy sok do malego garnka i dodajemy tyle samo cukru ile waży sok. Gotujemy sok, aż do uzyskania gęstego syropu.
Gotowym syropem polewamy ciasto.
Możemy jesć ciasto juz z ledwo polanym ciepło syropem jak i poczekać i jesć gdy syrop zgęstnieje.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

In the English version
 

Italian triple orange cake

Ingredients of the form 23-24 cm:

For the dough:
  • 110 g butter
  • 325 g soft sugar 
  • 2 eggs 
  • 150g flour 
  • 14 g of baking powder 
  • 40 g of grated coconut 
  • 2 oranges
For syrup: 
  • 2 Orange juice sugar (weigh two orange juice, and then add the same amount of sugar):
Preparation:

We are preparing cake from a diameter 23-24cm, smear the butter and sprinkle with flour.
Wash oranges. We put two oranges in a pot of cold water. Boil. When the water is boiling, leave a further 3 minutes, then turn off. 

Drain and repeat the operation 2 more times. Every time we start with cold water.
Cut the oranges into pieces and put them in a blender. Mix until the oranges is of uniform consistency.
Grind the butter and sugar. Grind until the mixture is fluffy and well blended ingredients.
Add one egg at all times by grinding. In the end, add a blend of orange.
Grind a few more minutes.
Then add the sieved flour and baking powder and mixing gently with a spatula from top to bottom.
At the end, add the coconut and stir.
Pour the prepared cake form mass.
Bake at 180 degrees about 35 - 45 min.
After this time, turn off the oven and leave the cake to cool.
We gently open the door of the oven to slowly evaporate moisture.
Make the syrup: Squeeze orange juice, filtering it through a sieve and weigh. Pour the juice into a saucepan and add the sugar. Bring to a boil and cook for a few minutes on low heat. Shut down and cool down.

Pour syrup on top.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.