19 listopada 2014

Tarta z dyni i ziemniaków

Gdy mamy okres dyniowy, mam w lodówce zawsze dynię.
Wczoraj znalazłam ćwiartkę i postanowiłam zrobić tartę z resztek, które znalazłam w lodówce.
Wyszła bardzo dobra i delikatna.
Przepis jest bardziej polski, bo z ziemniakami. Wzbogaciłam tartę mieszanką serów. Tym razem dodałam mozzarellę i ser ementaler.
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.
Zapraszam ;-)


Składniki na tartę:
  • 1 ciasto brisee(może być francuskie) 
  • 160 g dyni obranej(ćwiartka) 
  • 210 g ziemniaków(2 małe ziemniaki) 
  • 100 g sera ementalera 
  • 2 mozzarelle 
  • świeży tymianek 
  • żółtko do smarowania
Przygotowanie:

Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Dynię i ziemniaki myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki. Odcedzamy mozzarellę i kroimy na plasterki. Kroimy na plasterki także ser ementaler.


Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Jeśli nie udało Wam się kupić ciasto, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).
Układamy na przemian warzywa, najpierw dynia, później mozzarella, ziemniak i ser ementaler, aż do wykorzystania wszystkich składników.


Posypujemy świeżym tymiankiem. Smarujemy żółtkiem krawędzie ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.
Pieczemy 30 minut. Podajemy natychmiast!
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.