18 października 2014

Strudel z winogronem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju strudle. Dzisiaj zapraszam Was na mój strudel z winogronem.
To smaczny jesienny deser, wykonany na bazie ciasta francuskiego wypełnionego mieszaniną winogron, bułką tartą i innych smacznych składników.
Zapraszam ;-)

Składniki:
Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek wody
Nadzienie:
  • 500 g winogron białych
  • 500 g winogron czerwonych
  • 60 g cukru
  • 70g bułki tartej
  • 50g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
Przygotowanie: 

Wsypujemy mąkę do miski malaksera. Dodajemy jajko, sól, miękkie masło, cukier i 6 łyżek wody. Zagniatamy ciasto. Możemy to robić ręcznie jak i w malakserze.
Zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i  jednolite. Na początku zagniatam ciasto w malakserze później zagniatam rękoma. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. 
Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące.
Z ciasta formujemy kulę. Przekładamy do miski. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na godzinę. 


W patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i płatki migdałowe. Przysmażamy na złoty kolor.  


Odstawiamy do ostygnięcia.
Winogrona obieramy, myjemy i osuszamy. Do dużej miski wsypujemy cukier i cynamon, mieszamy.  



Wsypujemy winogrona i mieszamy tak aby wszystkie winogrona były obsypane cukrem i cynamonem. 

Po godzinie wykładamy ciasto na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkowujemy jak najcieniej. 


Idealne ciasto na strudel powinno być bardzo cienkie, niemal przezroczyste. 

Ciasto smarujemy rozbitym żółtkiem, używając pędzelka. 

Na cieście rozkładamy bułkę tartą, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. 


Na cieście układamy winogrona. 

Następnie zwijamy ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Pomagamy sobie ściereczką przy zwijaniu). 

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pędzelkiem strudel rozbitym żółtkiem.  



Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.


 Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 
 
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.