wtorek, 21 października 2014

Egzotyczne tagliatelle al nero di seppia

Przyszykować tagliatelle al nero di seppia nie jest rzeczą prostą.
Tagliatelle mają zapach morza i nie zawsze jest łatwo dobrać sos.
Nie zawsze też mamy ochotę na typowe połączenie z rybą czy owocami morza.
Postanowiłam połączyć zapach morza i kwiatów cukinii.
Pionierski eksperyment zakończony sukcesem, wyszło naprawdę super.
Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g tagliatelle al nero di seppia
  • 100 g kwiatów cukinii
  • 100 ml śmietany
  • starta skórka z połowy cytryny
  • szafran
  • szczypta curry 

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Myjemy kwiaty cukinii. Ze środka kwiatu wyrywamy słupek pylny i kroimy w plasterki.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy śmietanę, cały czas mieszając.
Dodajemy kwiaty cukinii i mieszamy. Dodajemy szafran, startą skórkę z połowy cytryny i curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy.
Podajemy natychmiast !


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter
  • A jeśli lubisz jak opisuje Włochy, to kup moją książkę

Pozdrawiam 


Renata



Share:

1 komentarz

Wiewióra pisze...

niby kilka skandalików a widok... piękny! bardzo jestem ciekawa smaku tego dania :)

Kalejdoskop Renaty