4 października 2014

Crostata frangipane alle pere czyli tarta z gruszkami z kremem frangipane

Dziś chciałabym zaproponować przepyszne ciasto - crostata frangipane alle pere czyli tarta z gruszkami z kremem frangipane.
Tarta z kremem frangipane to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, bogata w smak i zapach.
Krem frangipane to nic innego jak krem ciastkarski z mąką migdałową, wykonany z migdałów mąki, jaj i masła.
Ma niepowtarzalny smak i aromat, ale ma jedna wadę ... uzależnia!
Zapraszam ;-)



Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • masło i mąka do wysmarowania formy
Na krem:
  • 375 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 45 g cukru
  • 45 g maki pszennej
  • 45 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Następnie przygotowujemy krem frangipane. Mleko podgrzewamy z laską wanilii, bez gotowania. W naczyniu, które potem możemy ustawić na gazie, ubijamy żółtka z cukrem na sztywny kogel mogel. Dodajemy stopniowo mąkę ciągle ubijając. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.

Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę migdałową i mieszamy. 

Gruszki obieramy, usuwamy nasiona, kroimy na polówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Nacinamy gruszki w cienkie plasterki, nie do końca.

Na cieście układamy gruszki, 


smarujemy miedzy gruszkami kremem frangipane.

Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 45 minut.
Kiedy tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 
 

2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Już sobie wyobrażam ten smak... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być rewalacyjne w smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.