25 września 2014

Quiche z cukinią i kwiatami cukinii

Scroll down for English

Dziś chciałabym Was zaprosić na pyszną quiche z cukinią i kwiatami cukinii.
Prosta, smaczna i łatwa w przygotowaniu quiche, która może być podawana jako przystawka lub jako drugie danie.
To kolejny oryginalny sposób na podanie cukinii .
Tym razem dodałam kwiaty cukinii, które są delikatne i wspaniale się komponują z serem mascarpone.
Zapraszam ;-) 




Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 220 g ciasta francuskiego
  • 1 cukinia(135g)
  • 8 g świeżego szczypioru
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g mozzarelli
  • 6 kwiatów cukinii
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 żółtko
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Formę wykładamy ciastem francuskim , które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, zwijając warstwę ciasta wewnątrz foremki. 


Cukinie i szczypior myjemy i osuszamy. Cukinie razem ze skórką trzemy na tarce o dużych oczkach, szczypior siekamy na drobno. 

W misce mieszamy cukinie i szczypior. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łopatką. Następnie dodajemy jajka, dobrze mieszamy, potem dodajemy, sól, zioła prowansalskie i zmiażdżony czerwony pieprz.

Farsz wylewamy na spód tarty. 


Myjemy kwiaty cukinii. Ze środka kwiatu wyrywamy słupek pylny.
Na wierzchu układamy kwiaty. Mozzarelle kroimy na paseczki i układamy na cieście między kwiatami cukinii.

Smarujemy krawędzie ciasta francuskiego pędzelkiem namoczonym w żółtku.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 - 45 minut, zależy od piekarnika.
Podajemy na gorąco. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

In the English version

Zucchini flowers quiche

Ingredients of the form 27 cm:

  • 220 g puff pastry
  • 1 zucchini (135g) 
  • 8 g of fresh chives 
  • 250 g mascarpone cheese 
  • 100 g mozzarella 
  • 6 zucchini flowers 
  • 3 eggs 
  • 1 teaspoon salt 
  • 1 teaspoon herbes de Provence 
  • 1 teaspoon red pepper 
  • 1 egg yolk
Preparation:

Preheat oven to 180 ° C.
Line a baking sheet with parchment, and roll out the pastry directly onto parchment. Rolling the edges over to create a small border inside the mold.
Wash zucchini. Using the large holes of a box grater, grate the zucchini. 

Wash chives. Chopped finely chives.
In a bowl, mix zucchini and chives. Add the mascarpone and stir gently with a spatula. Then add the eggs, mix well, then add salt, herbs de Provence, and crushed red pepper.
Pour the filling into the tart.
Wash zucchini flowers. Place the flowers in the quiche. 

Cut the mozzarella cheese into stripes. Arrange the mozzarella between zucchini flowers.
Brush the edges of pastry egg yolk and bake for 40 to 45 minutes until golden brown.
Serve immediately!


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.