8 września 2014

Makaron ze świeżymi pomidorami i serem ricotta po sycylijsku

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny makaron - makaron z pomidorami i serem ricotta po sycylijsku.
Chociaż lato powoli ucieka, ja jeszcze chcę się cieszyć jego ostatnimi namiastkami.
Zatem zapraszam na pyszny makaron po sycylijsku z udziałem świeżych pomidorków.


Składniki dla 2 osób:
  • 500 gr świeżych pomidorków 
  • 3 łyżki sera ricotta 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 chili
Przygotowanie:

Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie dać więcej pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to pomidory dojrzałe.
Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. 


Zalewamy teraz parę minut zimną wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama. 


Usuwamy skórę z pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zgnieciony ząbek czosnku i dodajemy posiekane chili (trzeba uważać, aby smażony czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu). 


Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory, doprawiamy solą i gotujemy aż zmiękną. 


Ja dodaje mała łyżeczkę cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem. Na samym końcu dodajemy ricottę, mieszamy i ściągamy z ognia. Mieszamy i dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Sicilian pasta

Ingredients for 2 people:

  • 500 gr fresh tomatoes
  • 3 tablespoons ricotta cheese 
  • 3 tablespoons olive oil 
  • 1 teaspoon of sugar 
  • 1 clove of garlic 
  • 1 chili
Preparation:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic and the chili. Bake until garlic is very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes. At the end add the ricotta, mix.
Serve immediately. Share the plates.

4 komentarze:

  1. Prosty i na pewno bardzo smaczny. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate, która kończy się już jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję do sosu bazylię i oregano, takie spaghetti uwielbiam,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na makaron po sycylijsku ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.