6 sierpnia 2014

Orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii

We Włoszech w lato często jem ryby. Do moich ulubionych należy okoń jak i dorada.
Przepis na okoń w skorupie ze soli podałam już tutaj. Dzis chciałabym Wam zaproponować orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii.
Dorada pieczona w folii to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo lekkie.
Ryba wypełniona jest czosnkiem i pietruszką, owinięta w folię i pieczona w piekarniku.
Taki sposób pieczenia pozwala zachować cały smak i miękkość ryby.
Zapraszam ;-) 


Składniki na jedną rybę:
  • dorada o wadze 400 g
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • pietruszka 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 lyżki oliwy z oliwek 
  • 100 ml białego wina
Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą. 
Siekamy pietruszkę na drobno. Odkładamy łyżkę pietruszki.
Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem.


Doprawiamy solą i pieprzem.


Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem i pietruszką.


Posypujemy resztą pietruszki.

Kładziemy papier do pieczenia na blasze. Następnie kładziemy naszą rybę na papierze do pieczenia i polewamy rybę białym winem oraz odrobiną oliwy z oliwek. 


Zamykamy doradę w papierze do pieczenia 


i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.
Poddajemy natychmiast.


Smacznego! 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.