19 sierpnia 2014

Fritto misto di mare

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na fritto misto.
Fritto misto to nic innego jak mieszane smażone owoce morza.
We Włoszech przygotowane są z krewetek, kalmarów, małych mątw, małych ośmiorniczek i malutkich ryb.
Zapraszam :-)


Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg mieszanych owoców morza (mogą być mrożone jeśli nie uda Wam się kupić świeżych). 
  • mąka z semoliny z pszenicy durum lub mąka ryżowa 
  • sól do smaku 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Najpierw trochę uwag. 
W przeciwiństwie do tego co się myśli, nie używa się do tego przepisu jajek.
Z ciekawości napisałam na google.pl przepis na fritto misto, wszędzie pojawiają się jajka.
Nie jest to tempura, mimo to dużo osób tak robi.
Fritto misto to nic innego jak owoce morza obsypane mąką i smażone na głębokim oleju.
Kiedyś robiłam w mące ryżowej, teraz robię w mące z semoliny z pszenicy durum. Wydaje mi się, że wychodzi lepiej.
Tyle uwag.
Pierwsza czynnością jest oczyszczenie naszych owoców morza. Jeśli są mrożone to wystarczy odmrozić przepłukać i osuszyć na durszlaku.
Ja zazwyczaj kupuje moje owoce morza już oczyszczone. Później przepłukuje w zimnej wodzie i osuszam.



Rozgrzewamy olej, który musi osiągnąć temperaturę 175 ° C stopni.
Fritto misto robimy w bardzo dużym garnku (można użyć frytkownicy). Do dużej miski wsypujemy mąkę, obsypujemy owoce morza mąką eliminując ekscesy mąki. 






Smażymy każdy rodzaj owoców morza osobno partiami, upewniając się, że temperatura oleju nie spadnie lub nie wzrośnie nadmiernie. 


Krewetki smażymy na samym końcu, ponieważ pozostawiają po sobie olej nie dobry do następnego użycia.
Nie można też zanurzyć zbyt dużo owoców morza w gorącym oleju na raz, w przeciwnym razie obniży to nam temperaturę oleju. Gdy owoce morza są złotego koloru (dla krewetek zajmie to około 2 minut, 3 minuty kalmary, 5 minut mątwy i ośmiornice). Gdy już nasze owoce morza będą usmażone odcedzamy łyżką cedzakową, następnie umieszczamy je na papierowym ręczniku, po to by straciły nadmiar oleju.
Zmieniamy nasza papier ręcznikowym za każdym razem, jeśli chcemy mieć pyszne fritto misto. Nie oszczędzamy na tym!
Solimy nasze fritto misto i podajemy natychmiast z kawałkiem cytryny.
Pamiętamy, że sól dodajemy natychmiast po usmażeniu (nigdy przed smażeniem), w przeciwnym razie fritto misto straci swoją chrupkość!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Mixed fried fish

Ingredients for 4 people:

  • 1 kg of mixed seafood 
  • flour from durum wheat semolina or rice flour 
  • salt to taste 
  • oil for frying
Preparation:

In large shallow skillet over moderately high heat, heat of oil until thermometer registers 175°c. Transfer flour to large plate. Wash, clean and pat the fish dry. Dredge seafood in flour, shaking to remove excess. Fry it, beginning with the mollusks and then the crustaceans, followed by the larger and then the smaller fish. As the fish rise to the surface and turn golden remove them with a strainer and drain them on absorbent paper. Transfer the fish to a platter, season it with salt, garnish it with the lemon wedges.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.