30 lipca 2014

Włoska sałatka ryżowa

Scroll down for English

Tym razem zapraszam Was na insalata di riso czyli włoska sałatka z ryżu - zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Sałatka w sam raz na obiad czy kolację.
Składniki proste, smak wyjątkowy.
Dlaczego "włoska" ?
Taką sałatką zajadają się Włosi kiedy nadchodzą upały.
Polecam w upały, gdy nam się nic nie chce, dlatego też podaje Wam przepis na dużą porcję.
Choć w tym roku upałów brak, u mnie też gości na stole.
Zapraszam ;-) 



Składniki na 12 porcji:
  • 500 g ryżu
  • 500 gr giardiniera czyli mieszanka warzyw w słoiku(marchewka, oliwki zielone i czarne, czerwona papryka, cebula w occie)
  • 300 g tuńczyka w sosie naturalnym
  • 280 gr oliwki taggiasche
  • 150 g parówek
  • 500 g szynki konserwowej
  • 200 g sera Ementalera
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, lekko solimy. Warzywa odcedzamy i osuszamy. Parówkę, szynkę i ser kroimy w kostkę. Ugotowane i ostudzony ryż mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy parówkę, szynkę, ser, odcedzonego tuńczyka, oliwki i cebulę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników. Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania ryżu - zajęła mi 10 minut.

Smacznego !

Warto wiedzieć!
Tego typu sałatki, można przygotować dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.
Jeśli robicie tak jak ja dużą porcję, nie zalewajcie oliwą. Ja zalewam oliwą tuż przed jedzeniem. W lodowce przykrywam sałatkę talerzem.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
 
In the English version

Italian rice salad

Ingredients for 12 servings:

  • 500 g rice
  • 500 g mix in a jar of vegetables (carrots, green and black olives, red pepper, onion in vinegar)
  • 300 g tuna in natural 
  • 280 gr olives taggiasche 
  • 150 g sausages 
  • 500 g tinned ham 
  • 200 g Emmental cheese 
  • oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation:

First, bring to a boil a pot with salted water and cook the rice cooked, drain it and stop the cooking by placing it under cold running water. Drain it again and keep aside. When everything is cold, put the rice in a bowl, add the drained vegetables, the drained tuna. Add the chopped into cubes sausage, ham and cheese cut. Add the olives taggiasche and the oil. Season with salt and pepper. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some more. Serve cold, if you want in single-portions.

2 komentarze:

  1. Idealny przepis na obiad w taki upał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi się upalne włoskie lato, rzeczywiście to bardzo popularne danie we Włoszech podczas gorących dni, też zajadałam się taką sałatką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.