15 lipca 2014

Tagliolini al limone czyli makaron o smaku cytryny

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepyszny makaron tagliolini al limone czyli makaron o smaku cytryny. Zapach lata w jedynym kęsie.
Nie wiem dlaczego, ale ten makaron wzbudza we mnie wspomnienia wakacji nad wybrzeżem Amalfitańskim. Może duża ilość cytryn na wyspie Capri, albo makaron, który już Wam proponowałam w tamtym roku, gdzie inspiracją była Trattoria w Capri.
Musicie sami skosztować, szybkie i smaczne danie takie jaka cała kuchnia włoska.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu tagliolini
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 40 g masła
  • pietruszka do posypania
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Cytrynę sparzamy, szorujemy i osuszamy. Specjalnym przyrządem trzemy wiórki skórki. Topimy masło ze startą skórką z cytryny, nad garnkiem gdzie gotuje się woda na makaron.


Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. 


Na samym końcu dodajemy sok z cytryny.
Posypujemy pietruszką i podajemy natychmiast. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Pasta lemon

Ingredients for 2 people:

  • 200 g pasta tagliolini
  • 1 lemon 
  • 2 tablespoons lemon juice 
  • 100 ml cream 
  • 40 g butter 
  • parsley for sprinkling
 Preparation:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Blanched the lemon. Grate the lemon zest. Drowning butter with grated lemon zest, over a pot where you boiled water for pasta. Add cream and cook until the sauce thickens slightly. At the end add the lemon juice. 
Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Sprinkle with parsley and serve immediately. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.