17 lipca 2014

Bruschetta z pomidorami

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam zaproponować następną klasykę kuchni włoskiej - bruschetta.
Bruschetta (wymawia się brusˈketta) – to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej.
Zgadnijcie? Mój ulubiony, także mogę gwarantować, że wychodzi mi dobrze.
Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo, skropione oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania.
Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. I taką chciałabym Wam dziś zaproponować .
Bruschetta starożytnie była daniem konsumowanym przez rolników – plantatorów oliwek. Na początku było to prosta kromka chleba polana oliwą i posypana solą. Do dziś nie wiadomo, w którym regionie powstała bruschetta - mówi się,
że mogla to być Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy.
2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.
Zapraszam ;-) 




Składniki dla 2 osób:
  • 10 kromek pieczywa pszennego
  • 150 ml oliwy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • rukola
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Czosnek wyciskamy praską do szklaneczki z oliwą. Odstawiamy na trochę, żeby smaki się „przegryzły” (przynajmniej 15 min). Pieczywo kroimy na kromki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Tak żeby się ładnie zrumieniły. Może to też być grill - piekarnik.
Jeśli nie posiadacie piekarnika, możecie wlać do patelni kroplę oliwy i podpiec na patelni, tak jak kiedyś robiło się grzanki, gdy nie było jeszcze wszystkich sprzętów.



Następnie smarujemy kromeczki oliwą z jednej strony, i wkładamy do piekarnika na minutę.

Pomidory kroimy w ćwiarteczki. Listki świeżej bazylii rwiemy na drobno w rękach. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.


Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut.
Wyjmujemy i dekorujemy rukolą. Podajemy na ciepło. Można zjadać rączkami lub też krajać sobie sztućcami (jeśli mamy duże kromki).

Wart wiedzieć!
Istnieje tylko jedna nazwa w języku włoskim - bruschetta. W Polsce udało mi się usłyszeć słowo bruszetta. Nie istnieje!
Oryginalnie nie miesza się oliwy z czosnkiem tylko trze się czosnek ręką na grzance. Tak się kiedyś robiło, i czasem jeszcze kto
ś robi.
Ja mieszam oliwę z czosnkiem, w ten sposób zaoszczędzam czas.
Ostatnio skroiłam 2 bochenki chleba jak miałam gości, nie wyobrażam sobie trzeć za każdym razem każdą grzankę.
Jeśli użyjecie inne pomidory, np. malinówka, która te
ż się nadaje. Radzę posolić pomidory dużo wcześniej, tak żeby puściły wodę.
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Tomato bruschetta

Ingredients for 2 people:

  • 10 slices of wheat bread
  • 150 ml olive oil 
  • 2 - 3 cloves of garlic 
  • 500 g cherry tomatoes 
  • basil 
  • arugula 
  • salt and pepper
Preparation:

Preheat the broiler.
In a mixing glass, combine the garlic and olive oil. Allow the mixture to sit for 15 minutes.
Cut tomatoes into quarters. Tear fresh basil leaves finely. Mix everything together. Season with salt and pepper and stir.
Slice the bread. On a baking sheet, arrange the slices in a single layer. Brown both sides of the bread slightly in the oven. Remove the slices from the oven. Spread the garlic mixture on the slices. Broil 2 to 3 minutes, or until the mixture is hot but not cooked.
We put the stuffing in the hot bruschetta and put in the oven for a few minutes.
Take out and garnish with arugula. Serve warm.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Szczególnie, że się robi bardzo szybko a smak niezapomniany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, wypróbuje na pewno:) tak jak i inne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.