22 czerwca 2014

Prosciutto e Melone

Scroll down for English

Prosciutto e melone czyli melon podany w szynce parmeńskiej. Proste i kolorowe danie.
Typowa klasyka kuchni włoskiej serwowana w lecie, gdy melony są w sezonie.
Przekąska bardzo prosta w przyrządzeniu a w dodatku super błyskawiczna.
W ustach tworzy niewątpliwie idealne połączenie, słodycz melona ze słonym smakiem szynki parmeńskiej.
Prosciutto e melone może być serwowane jako przekąska lub danie główne.
Zapraszam ;-)



Składniki:
  • 1 dojrzały melon
  • 200 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej
Przygotowanie:

Myjemy powierzchnię melona, przecinamy nożem na pół, 


oczyszczamy łyżką z nasion. 


Przekrawamy na mniejsze cząstki(ja dzielę na szóstki cały melon), 


obieramy ze skórki i układamy na talerzu. Przykrywamy lub okręcamy plasterkami szynki parmeńskiej.

Podajemy natychmiast!


Warto wiedzieć! 

Przed użyciem wkładamy melona na godzinę do lodówki.
Klasyczna wersja włoska prosciutto e melone podawana jest bez przypraw i bez dressingu. Widziałam wersje podania ze świeżo zmielonym pieprzem lub posypane makiem.
We Francji istnieje wersja przepisu na prosciutto e melone gdzie melon jest wcześniej marynowany w Porto.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Melon and parma ham

Ingredients:
  • 1 ripe melon
  • 200 g thin slices Parma ham
Preparation:

Wash the surface of the melon, incised with a knife in half, scoop out the pips and slice each half in 3 slim wedges. Peel the wedges.
Arrange a handful of rocket leaves on a plate and top with the melon wedges. Drape the Parma ham slices over and in between the melon.
Serve. 


 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.