22 maja 2014

Tarta z truskawkami o zapachu czarnego bzu

Scroll down for English

Bardzo kremowa tarta, na delikatnym, kruchym spodzie. Intrygujący smak likieru w połączeniu ze słodyczą białej śmietany i truskawek. Po prostu niebo w gębie! Niekłopotliwa, stosunkowo lekka... pachnąca czarnym bzem.
Oto przepis na to kulinarne cudo.

Zapraszam :-)



Składniki:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 100 ml wody
  • masło i mąka do wysmarowania formy

Na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Do dekoracji:
  • 600 g truskawek
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 120 ml liquore al sambuco czyli nalewka z czarnego bzu

Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie szykujemy truskawki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i zdejmujemy szypułki. Kroimy na pół. Do małego garnuszka wlewamy likier i wino, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy truskawki likierem i winem. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe forma). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. 



Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 



Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą. Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni



następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi i wkładamy na następne 10 minut.
Ubijamy śmietanę, wcześniej należy ją dobrze schłodzić. Dodajemy stopniowo cukier puder i cukier waniliowy.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Odcedzamy truskawki. Ostudzony spód tarty smarujemy bitą śmietaną. 



Na wierzchu ozdabiamy truskawkami.

In the English version

Tart with strawberries and elderflower liqueur

Ingredients:


Pastry brisée:
  • 250 g flour 
  • 130 g butter 
  • 100 ml water 
  • butter and flour to grease the mold 
Cream:
  • 250 ml double cream 
  • 2 tbsp powdered sugar
  • 1 tablespoon vanilla sugar 
Decoration:
  • 600 g of strawberry 
  • 50 ml dry white wine 
  • 120 ml elderflower liqueur 
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes.
In the meantime, wash the strawberries, dry it and take off the stems. Cut in half. Pour into a small pot liquor and wine, cook over low heat, bring to a boil. Then pour the strawberry liqueur and wine. Put in fridge for an hour.
Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 20 minutes at 200 degrees, then pull the cake out of the oven, remove the pie weights and put on another 10 minutes. In the meantime are preparing cream.
Whip the cream. Gradually add powdered sugar and vanilla sugar.
Pull out the cake from the oven and cool down. Drain strawberries. We fill pre-baked pie cream. On top decorate with strawberries.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.