2 maja 2014

Tarta z kremem ciastkarskim i karmelizowanymi pomarańczami

Scroll down for English 

Warto czasem osłodzić sobie życie czymś słodkim. Tym czymś może być moja tarta z kruchego ciasta, wypełniona kremem ciastkarskim. 
Kruche ciasto o wspaniałym aromacie pomarańczy o smaku kardamonu, coś wspaniałego. Smakuje tak, jak wygląda. Już sama nazwa obiecuje raj dla podniebienia i nie zawodzi. Smak kwaskowatych pomarańczy fajnie łączy się ze słodkim kremem ciastkarskim.
Zapraszam ;-)


 Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru białego
  • 70 g cukru brązowego
  • 2 żółtka
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Na krem:
  • 15 gr żółtek
  • 45 g cukru 
  • 7 g mąki pszennej 
  • 110 ml mleka 
  • 50 ml wina 
  • ziarna z 5 owoców kardamonu
Do dekoracji:
  • 5 pomarańczy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:

Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, mielony kardamon i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier. Następnie wlewamy żółtka i mieszamy wszystko.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Smarujemy masłem okrągłą formę i posypujemy mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. 


Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 


Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą. 


Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. 
W międzyczasie robimy kremem ciastkarski (crema pasticcera). Połowę mleka podgrzewamy z kardamonem(ziarna kardamonu obieramy z łuski, ze środka wyciągamy ziarenka i rozgniatamy je na proszek łyżeczką lub w moździerzu), bez gotowania. W naczyniu, które potem możemy ustawić na gazie, ubijamy żółtka z cukrem na sztywny kogel mogel. Dodajemy stopniowo mąkę ciągle ubijając. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i  ustawiamy na gazie. 




Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Myjemy dokładnie pomarańczę pod gorąca wodą. Ja sparzyłam pod gorącą wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek. Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,2 cm(bardzo cieniutko). Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi. Smarujemy najpierw ciasto kremem ciastkarskim, później układamy warstwy plastrów pomarańczy, jedna na drugiej. U mnie z 5 pomarańczy wyszły trzy warstwy.
W filiżance mieszamy cukier z mielonym kardamonem i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 35 minut. Ostatnie 10 minut przekładamy ciasto na najwyższą szynę, doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania pomarańczy.
Kiedy tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version

Tart with pastry cream and caramelised oranges

Ingredients:


For the dough:
  • 300 g flour
  • 60 g white sugar 
  • 70 g brown sugar 
  • 2 egg yolks 
  • 150 g butter 
  • 1 teaspoon ground cardamom
For the cream:
  • 15 gr egg yolks
  • 45 g sugar 
  • 7 g of wheat flour 
  • 110 ml milk 
  • 50 ml wine 
  • 5 grains of cardamom fruit
For the decoration:
  • 5 oranges
  • 4 teaspoons sugar 
  • 1 teaspoon ground cardamom
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and cardamom. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime are preparing pastry cream.
In a medium saucepan, combine half milk and cardamom. Cook over medium heat until mixture comes to a simmer. In a medium bowl, whisk together egg yolks and sugar.
Gradually add the flour, whisking constantly. Whisking constantly, slowly pour milk. Pour mixture back into saucepan, and cook over medium-high heat, whisking constantly, until it thickens.
Remove the cake from the oven. Remove the pie weights.
Grease pie pastry cream, then arrange the slices of orange layers, one on top of the other. For me, the 5 oranges came three layers.
In a cup, mix the sugar with ground cardamom and sprinkle the cake. Bake again at 180 ° C for 35 minutes. Last 10 minutes we turn the dough on top rail, bring to caramelised oranges.
When tart furnace runs longer remove it from the oven. Set aside to cool.

Enjoy it!


3 komentarze:

  1. Wspaniała! Musi być pyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna.... A ten krem uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.