15 maja 2014

Pomidory confit

Scroll down for English

Pomidory można zaserwować na wiele sposobów, ten jest jednym z moich ulubionych. Dziś przepis na pomidory confi czyli pomidory konfitowane.
Możemy je przygotować gdy jest sezon na pomidory. Ja nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam je już teraz, bo je uwielbiam, i były mi potrzebne do innego przepisu.
Pomidory confit są pyszne, idealne jako przekąska lub przystawka, zrobione w ten sposób mają wiele zastosowań. Mają bardzo silny i słodki smak, są doskonałe do makaronu, do bruschettów czy owoców morza.
Słowo "confit" pochodzi od francuskiego czasownika "confire", co oznacza zachowanie: mówi się "confit" na wszystkie preparaty z owoców i warzyw doprawiane cukrem lub octem, które wymagają długiego czasu gotowania lub pieczenia na małym ogniu.
Zapraszam ;-)



Składniki:
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek
  • oregano do smaku
Przygotowanie:

Kroimy pomidory wzdłuż na pół. Układamy na blasze, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy ziołami, czosnkiem i skrapiamy oliwą. 



Pieczemy w temperaturze 140 °C w statycznym piecu przez 120 minut, aż woda wyparuje z pomidorów. Staną się lekko prażone ale nie suszone.
Przechowywujemy pomidory confit w lodówce przykryte folią w szczelnym pojemniku lub słoiku przez 3 dni. Nie zalecam zamrażania.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version
Tomato Confit

Ingredients:

  • 500 g cherry tomatoes
  • 2 tablespoons sugar 
  • salt and pepper 
  • thyme 
  • 2-3 cloves of garlic 
  • olive oil 
  • oregano to taste
Preparation: 

Cut tomatoes in half lengthwise. Arrange on a baking tray, season with salt, pepper and sugar. Sprinkle with herbs, garlic and sprinkle with olive oil.
Bake at 140 ° C in a static oven for 120 minutes until the water has evaporated from the tomatoes. They will be lightly toasted but not dried.
Confit tomatoes kept here in the refrigerator in a sealed foil-covered container or jar for 3 days. I do not recommend freezing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.