czwartek, 29 maja 2014

Penne z porem i boczkiem


Penne z porem i boczkiem to jeden z moich ulubionych sposów na przygotowanie makaronu z porem. I co najlepsze wystarczy mniej niż 10 minut, by danie było gotowe. Eksplozja kubków smakowych. Serio, ten przepis to jest sztos!
Zapraszam ;-)
Makaron z porem i boczkiem

Składniki na 2 osób:

  • 100 g boczku
  • 3 małe świeże pory 
  • oliwa 
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Oczyszczamy por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy trochę oliwy. Wrzucamy boczek, dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy.

Makaron z porem i boczkiem
Kiedy boczek jest lekko podsmażony dodajemy posiekany por i pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. W między czasie gotujemy makaron al dente. Następnie odlewmy pół szklanki wody z makaronu i odcedzamy. Przekładamy na patelnię, dolewamy wodę i mieszamy. Podajemy natychmiast! 

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.

Pozdrawiam

Renata
Share:

2 komentarze

Unknown pisze...

proste i smaczne danie:)

Ewa (lifegoodmorning) pisze...

Ja już makaronu praktycznie nie jadam, ale czasami odkurzam taki pomysł dla kogoś bliskiego. Bez zbędnych zawiłości:)

Kalejdoskop Renaty