29 maja 2014

Penne z porem i boczkiem

Scroll down for English

Dziś zapraszam Was na prosty, a naprawdę pyszny obiadowy makaron , tym razem penne z porem i boczkiem. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie i bardzo aromatyczne danie z makaronu. Eksplozja kubków smakowych.
Zapraszam ;-) 



Składniki na 2 osób:
  • 100 g boczku
  • 3 małe świeże pory
  • oliwa
  • 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:

Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy boczek, dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy. 

Gdy boczek jest lekko podsmażony dodajemy posiekany por. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiamy pół szklanki wody. Przekładamy na patelnię i mieszamy. Podajemy natychmiast! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Penne with leek and bacon


Ingredients for 2 persons:

  • 100 g of bacon
  • 3 small leek
  • oil 
  • 1 sprig of rosemary
Preparation: 

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some olive oil and add the bacon. Add a sprig of rosemary. Fry the bacon and then add leek cut into rings. Cook until 15 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.

2 komentarze:

  1. Ja już makaronu praktycznie nie jadam, ale czasami odkurzam taki pomysł dla kogoś bliskiego. Bez zbędnych zawiłości:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.