17 maja 2014

Kremowa zupa z marchewki podana z bobem i sezamem

Scroll down for English

Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę. Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku, kremowa zupa z marchewki podana z bobem i sezamem. Doskonały pomysł na wiosenny obiad.
Zapraszam ;-)



Składniki na 4 porcji:
  • 1 kg marchewek 
  • 1 cebula 
  • 400 g bobu
  • 1 szalotka
  • 1 l bulionu 
  • 40 g ryżu
  • szczypta curry
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Marchewki myjemy i obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Do rondla wylewamy oliwę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Mieszamy, dodajemy marchew i ryż, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.
W międzyczasie ciepłą wodą zalewamy bób, cały przykrywając, w ten sposób obierzemy naszą skórkę. Obieramy bób ze skórki. Smażymy szalotkę na patelni, dodajemy obrany bób, wlewamy 3 łyżki wody i gotujemy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. 
Sezam prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu.
Wkładamy marchewkę do blendera, doprawiamy curry, solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Gotujemy 5 minut, tak by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pośrodku bób i dekorujemy sezamem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Creamy carrot soup served with broad beans and sesame seeds

Ingredients for 4 servings:

  • 1 kg of carrots
  • 1 onion 
  • 400 g broad beans
  • 1 shallot 
  • 1 l broth 
  • 40 g rice 
  • a pinch of curry 
  • 1 tablespoon sesame seeds 
  • 1 tablespoon olive oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation: 

Peel and cut the onion finely. Wash and peel the carrots, rinse and cut into large pieces. Pour the olive oil into a saucepan. Fry a few minutes until the onion is soft. Mix and add the carrots and the rice, bring to a boil. Pour broth. Boil for 20 minutes.
In the meantime, pour the broad beans with hot water. Peel the broad beans.
Fry the shallots in a pan, add peeled broad beans, pour 3 tablespoons of water and cook for 5 minutes, covered, over low heat.
Roast sesame seeds in dry skillet over very low heat.
Put the carrot soup to a blender, season with salt and pepper to taste. Add the curry. Blend until the mixture is thick, smooth and homogeneous. Boil 5 minutes, so that the blended flavors. Garnish with broad beans and decorate with sesame seeds.

Serve and enjoy!

3 komentarze:

  1. O mniam, podoba mi się ogromnie :) Zjadłabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda! bardzo lubię marchewkowe zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupka i jaka złocista. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.