23 maja 2014

Amarone - wino stworzone przez pomyłkę

Dziś znowu po długim czasie pisze o winie. Po Prosecco chciałabym Wam przybliżyć następne ciekawe wino, wino Amarone.




Amarone (właśc. Amarone della Valpolicella) – klasyczne czerwone wytrawne wino włoskie klasy DOC, produkowane w apelacji Valpolicella na północ od Werony.
Nazwa Amarone zastrzeżona jest dla win produkowanych z pracochłonnej techniki appassimento - techniki suszenia winogron. Technika, która znana jest głównie z produkcji win słodkich.
Polega ona na kilkumiesięcznym suszeniu zebranych winogron, które fermentują kompletnie, dając w ten sposób dużą zawartość alkoholu.
Technika suszenia winogron ma swoje korzenie w odległej przeszłości. Robiono już w ten sposób wina za czasów rzymskich. Przez wieki jednak ta technika suszenia była perfekcjowana.
By stworzyć wino o tak typowej strukturze trzeba mieć wielkie doświadczenie. 

Aby uzyskać dobre wino kluczowe jest więdnięcie. To bardzo krytyczny i delikatny etap, związany również z cyklem pór roku. 
Winogrona muszą być całkowicie zdrowe i dojrzałe, i są wybierane w czasie zbioru ręcznego. Wybiera się najcieńsze bukiety owoców, gdzie owoce nie są zbyt blisko siebie, co pomaga cyrkulacji powietrza. 
Kiście winogron leżą w dużych i dziurawych pojemnikach. 


zdjęcie z netu




W ten sposób mają zapewnioną doskonałą wentylację.
Skrzynki ułożone są zazwyczaj na poddaszu lub w dużym przestronnym pokoju albo piwnicy gdzie są regularnie monitorowane, w ten sposób suszenie odbywa się doskonale.
Woda znajdująca się w winogronach odparowuje, pozostawiając wino wytrawne o niepowtarzalnej głębi.
Zdecydowanie na smak Amarone wpływa też teren, mikroklimat , skład gleby , odmiany roślin uprawnych i drożdże.
Dziś wina produkowane w ten sposób należą do apalecji Valpolicella. Są to Amarone, Recioto i w szczególnośći " Ripasso " di Valpolicella.
Nie ukrywam, że te wina należą do moich ulubionych.
Amarone wytwarzane jest w 19 gminach w prowincji Werona.
Jest winem znane na całym świecie, o bardzo krótkiej historii. Mimo to nie należy do tanich win. Za butelkę minimum 15 euro.
Amarone jest "bratem" słodkiego Recioto. Oba wina wytwarzane są z suszonych winogron Corvina , Corvinone , Rondinella i Oseleta Negrara .
Główna różnicą między Amarone i Recioto leży w fermentacji. W Amarone cukier przekształca się w alkohol i uzyskujemy wino o dużej strukturze alkoholu.
Natomiast fermentacja w Reciotto jest przerywana, w ten sposób uzyskujemy wino deserowe z dużą ilością cukru. Stąd też nazwa Amarone.
Wino Amarone powstało przez prawdziwą pomyłkę !
Mówi się , że w latach trzydziestych, a dokładnie w 1936 szef lokalnej Cantina Sociale przypadkowo znalazł beczkę " Recioto ", którą zapomniał w piwnicy przez kilka lat. Naturalne drożdże obecne w winie zaczęły fermentować i przekształciły cały cukier w alkohol. Zaskoczony smakiem winiarz, wykrzyknął : "To wino jest gorzkie !".
I stąd nazwa " Amarone ", która pochodzi  od słowa "amaro" czyli gorzki , słowo, ktore zaczęło być używane w celu odróżnienia go od wino Recioto, które było słodkie.
Do najbardziej znanych winnic należą: Quintarelli i Dal Forno, których ceny wahają się od 200 € w górę, lub mniej kosztowne, jak Masi, Musella , Zenato , Bertani , których butelki kosztują od 25 do 50-60 € , w zależności od tego, czy baza czy rezerwa.
Rocznie produkowane jest 9 mln butelek.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)



1 komentarz:

  1. Oj, muszę zerknąć na półkę z włoskimi winami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.