1 kwietnia 2014

Truskawki w cieście z ricotty

Scroll down for English

Sezon truskawkowy we Włoszech się zaczął. W sklepach coraz częściej mogę je kupić, zatem w moim domu pojawiają się przygotowane na różny sposób. Jednym z nich są truskawki w cieście z ricotty.
Chyba nie muszę Wam opowiadać jak pyszne są truskawki zrobione w ten sposób. Truskawki w cieście są proste do wykonania i przepyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło.
Zapraszam ;-)




Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru 
  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 250 g mąki 
  • parę kropli esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ricottę ucieramy z cukrem w miarę na puszystą masę, 


dodajemy jajka. 


Dodajemy przesiana mąkę tak aby powstało ciasto o gęstej konsystencji. Dodajemy esencję waniliową. 


W tej masie zanurzamy umyte truskawki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym, gorącym olejem. 


Smażymy, aż truskawki będą miały złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 

In the English version

Tempura strawberries


Ingredients:

  • 500 g of strawberry
  • 100 g of sugar 
  • 250 g ricotta 
  • 3 eggs 
  • 250 g of flour 
  • a few drops of vanilla essence 
  • powdered sugar for sprinkling 
  • oil for cooking 
Preparation:

Grind the ricotta with the sugar as light and fluffy, add eggs. Add the sifted flour and add the vanilla essence. Immerse the washed strawberries in the batter and fry in hot oil. Fry until the strawberries will have a golden color. Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy it!


3 komentarze:

  1. wyglądają cudownie, już wyobrażam sobie, jak muszą smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być obłędne w smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej,jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.