wtorek, 25 marca 2014

Zabaglione

To, że lubię proste przepisy chyba widać.
Dziś chciałabym Wam zaproponować następny prosty przepis na deser — zabaglione.
Zabaglione — znany również jako zabaione, to dolce al cucchiaio, w dosłownym tłumaczeniu tak nazywają się desery spożywane łyżką.
Zabaglione to tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek, cukru i słodkiego likieru Marsala.
Deser pochodzi z Wenecji, gdzie oryginalnie przyrządzany był z użyciem miodu zamiast cukru i słodkiego wina. Zabaglione możemy podawać na gorąco i na zimno.


Składniki na 4 porcje:
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 100 ml wina Marsala
Do dekoracji:
  • maliny
Przygotowania:

Napełniamy do połowy wodą niewysoki garnek. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do metalowego garnka, ubijamy z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Ubijamy energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Powoli wlewamy wino, energicznie ubijając mikserem. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustawiamy garnek nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykał powierzchni wody. 



Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy jeszcze 2 minuty. 


Zabaione możesz podawać na gorąco i na zimno. Najczesciej podaje się z ciastkami lub owocami, tak jak i ja zrobiłam.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Zabaglione

Ingredients for 4 servings: 

  • 8 egg yolks 
  • 150 g sugar 
  • 100 ml of liquor Marsala
For the decoration:
  • raspberries
Preparation:


Fill a saucepan halfway with water and bring to a gentle simmer. Regulate the heat as required to maintain a gentle and constant simmer as you prepare the zabaione.
In a round-bottomed stainless-steel (or copper) bowl mix the egg yolks with the sugar.
Whisk the egg yolks with a balloon whisk until they turn pale yellow. Then the Marsala and continue to whisk until incorporated.
Rest the bowl on top of the saucepan, making sure that the water does not touch the underside of the bowl. Constantly whisk the mixture using the figure-8 pattern, until it is foamy and has tripled in volume. The mixture will eventually become soft and creamy - approx. 15 minutes. The consistency is just right when the mixture forms thick ribbons when the whisk is lifted.
Be sure to whisk the entire inner surface of the bowl, clearing the bottom of the bowl with the whisk so that the eggs do not stick to the bottom.
If the mixture starts to separate just remove from heat and transfer to the countertop, whisking all the while.
Zabaione should have the texture of lightly whipped cream. It should be light in texture, yet thick enough to coat a spoon.
Immediately pour the zabaione. Garnish with raspberries. Serve immediately.



Share:

9 komentarzy

Unknown pisze...

rewelacja:)

Aguś kulinarnie pisze...

Noooo,taki deser to ja poproszę:)

Veggie pisze...

Uwielbiam :-)

Majana pisze...

Świetnie wygląda, pyszny deserek! :)

Wiewióra pisze...

boski deser!!! porywam wirtualnie :)

Kalejdoskop Renaty pisze...

Już podaję ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty

Kalejdoskop Renaty pisze...

Ja też ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty

Kalejdoskop Renaty pisze...

Oj tak ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty

Kalejdoskop Renaty pisze...

Tylko mi zostaw trochę :-)

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty

Kalejdoskop Renaty