3 marca 2014

Sopa de Frijoles Negros

Scroll down for English

Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę - Sopa de Frijoles Negros. Typowa kubańska zupa z czarnej fasoli, spożywana również w całej Ameryce Środkowej, gdzie korzystanie z ziaren czarnej fasoli jest dość powszechne.
Zapraszam ;-)



Składniki na 8 porcji:
  • 500 g czarnej fasoli
  • 3 liście laurowe
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • 2 papryki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 łyżki suszonego oregano 
  • 2 łyżki kminku 
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina 
  • 1 łyżka octu
Do dekoracji:
  • 1 szczypta posiekanej cebuli lub papryczką chili
Przygotowanie:

Moczymy fasolę całą noc. Osączamy fasolę i przepłuczamy czystą wodą. Wlewamy 4 litry wody, wrzucamy listki laurowe i gotujemy 2 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Do rondla wylewamy oliwę i dodajemy cebulę. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną na kawałeczki paprykę.


Na koniec dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy ok. 2 min. Dodajemy odsączoną fasolę. 


Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy wino i ocet. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.
Zupę podajemy ze szczyptą posiekanej cebuli lub papryczką chili.

Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Sopa de Frijoles Negros

Ingredients for 8 servings:

  • 500 g of black beans
  • 3 bay leaves 
  • 8 tablespoons of olive oil 
  • 4 cloves of garlic 
  • 2 onions 
  • 2 peppers 
  • salt and pepper to taste 
  • 2 tablespoons dried oregano 
  • 2 tablespoons cumin 
  • 2 tablespoons dry white wine 
  • 1 tablespoon vinegar
For decoration:

1 pinch of chopped onion and chili


Preparation:

Soak the beans overnight. Drained beans and rinse with clean water. Pour 4 liters of water, throw the bay leaves and cook for 2 hours. In the meantime, peel the onions and cut finely. Pour the olive oil into a saucepan and add the onion. Fry a few minutes until the onion is soft and delicate. Add the chopped peppers into pieces. At the end, add the garlic and all the spices. Fry for about 2 minutes. Add the drained beans. Cook for ~ 20 minutes.Add the wine and vinegar. Cook covered for a few minutes.
Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Garnish with with a pinch of chopped onion or chili. Serve and enjoy!



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa, taka inna... Podoba mi się jej kolor :)
    A wina to 2 czy 20 łyżek...? Bo nie jestem pewna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcie pomyślałam ze to deser czekoladowy ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam to samo ;) a tu takie zaskoczenie! Bardzo apetyczne zresztą :)

      Usuń
  3. zjadłabym takie:) wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.