15 marca 2014

Serduszkowa tarta

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam podać przepis na serduszkową tartę przykrytą.
Nie ulega wątpliwości, tarty należą do moich ulubionych ciast! Często zmieniam farsz i wykonanie. Tym razem zrobiłam tartę przykrytą i w cieście wykroiłam serduszka. Akurat na przyjęcie znajomych, którzy obchodzili rocznicę ślubu. Wy możecie wykroić inne figury, np. gwiazdki na przyjęcie dla dzieci.
Wykorzystałam nadzienie dość klasyczne, dżem borówkowy, Wy możecie użyć Waszego ulubionego.
Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie! 


Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 300 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła roślinnego 
  • 1 dżem borówkowy
  • parę kropli esencji waniliowej
  • białko do smarowania

Przygotowanie:

Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier. 

Mieszamy i dodajemy parę kropli esencji waniliowej do smaku ciasta. Następnie wlewamy żółtka i szybko mieszamy wszystko.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. 

Smarujemy masłem okrągłą formę i posypujemy mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/5 ciasta użyjemy na wylozenie formy, natomiast 3/5 na wierzch. Większą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.


Wierzch smarujemy dżemem. 

Wałkujemy pozostałe ciasto i wykrawamy serduszka.


Przekładamy ciasto na formę, nadmiar ciasta usuwamy nożem.


Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym białkiem. Tartę wkładamy do pieca na 45 minut (temperatura 180 stopni). Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Prymitywna i urokliwa, prosta w wykonaniu i pyszna!

Dla mnie to tarta idealna :-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Delicious tart with hearts

Ingredients:

  • 300 g of flour
  • 130 g of sugar 
  • 2 egg yolks 
  • 150 g butter 
  • 1 blueberry jam 
  • a few drops of vanilla essence 
  • egg white
Preparation:


Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and lemon zest. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 180°C. Remove the pastry from the fridge, 2/3 of the dough the ball and knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Spread currant jam on the bottom of the crostata. Use the left pastry to decorate the crostata with hearts. Beat egg and spread over top. Bake the cake for about 45 minutes, until golden brown. Draw from the oven and sprinkle with powdered sugar. Let cool before serving. 


5 komentarzy:

  1. Śliczna i na pewno pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie pomysły na znane potrawy, ale ubogacone pomysłem blogerki. Tego szukam blogach kulinarnych.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.