4 marca 2014

Frati fritti

Scroll down for English

Dziś we Włoszech obchodzi się martedì grasso, tzn. tłusty wtorek. U mnie czyli w regionie Veneto(Wenecji Euganejskiej)je się chiacchiere lub frittelle, na północy w Alpach tzn. krapfen, czyli pączki, a w Toskanii frati fritti. Są to kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane cukrem pudrem. Są bardzo pyszne, wciągają i bardzo szybko znikają. Idealne w czasie karnawału, ale można je robić również przez cały rok. 
Zapraszam ;-) 



Składniki na 26 oponek:
  • 800 gr mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 14 gr drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mleko i wodę. Dodajemy drożdże i cukier. Czekamy aż rozczyn zacznie pracować i rosnąć. Do miski miksera wlewamy rozczyn, dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być bardzo lepkie. Wkładamy do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy. Pozostawiamy na 2 godziny. Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 50 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. 


Rozgrzewamy olej, w kulce ciasta robimy otwór w środku tak jak w Polsce w oponkach, ale robimy to ręcznie. Smażymy w głębokim oleju, z każdej strony, aż będą lekko złote, obracając widelcem.



Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy aż przestygną. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze gorące. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version

Frati frati  - Tuscan donuts


Ingredients for 26 donuts:

  • 800 gr of flour
  • 250 ml of milk 
  • 250 ml water 
  • 14 gr instant yeast 
  • 1 egg 
  • 2 tablespoons olive oil 
  • zest of 1 lemon 
  • 2 tablespoons sugar 
  • 1 liter of oil for frying 
  • powdered sugar for sprinkling
Preparation:

Heat the milk slightly. In a bowl, mix milk and water. Add the yeast and sugar, yeast will dissolve and become foamy. Pour into a bowl mixer the dissolved yeast mixture, add the flour, lemon zest and egg. Knead the dough, add the olive oil. Knead for about 10 minutes. The dough should be very sticky. Shape dough into a ball and transfer to a large bowl lightly coated in olive oil. Cover bowl with plastic wrap and let dough rise until it doubles in size, about 2 hours. Once dough has risen, lightly flour a baking sheet and set aside. On a floured work surface, punch down the expanded dough ball and divide it into 26 ovals about the size of an egg. Flatten them until they are about ½ thick. Place the doughnuts on the floured baking sheet and let them rise until they double in size, about 30 minutes. Preheat oil, roll the dough doing hole in the middle. A few at a time, place the doughnuts into the hot oil ad fry until golden brown, about 1.5 minutes per side, 3 minutes total. With a slotted metal spoon, remove doughnuts and transfer them to a plate covered with paper towels to drain excess oil. Continue this until all doughnuts hair been fried. Sprinkle with powdered sugar. Serve immediately! 


 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.