sobota, 8 lutego 2014

Tarta z białą czekoladą i kardamonem

Scroll down for English

Bardzo kremowa tarta, na delikatnym i kruchym spodzie. 
Tarta dla miłośników ciekawych połączeń. 
Intrygujący smak kardamonu w połączeniu ze słodyczą białej czekolady. 
Nie powiem, tarta jest słodka, ale jeśli lubicie czekoladę, to ją pokochacie. 
Zachęcam do wypróbowania! 
Spróbujcie i napiszcie mi, co o niej myślicie!
Zapraszam :-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła 
  • 100 ml wody 
  • masło i mąka do wysmarowania formy
Na krem:
  • 260 g białej czekolady
  • 4,5 g żelatyny w płatkach 
  • 8 ziaren owoców kardamonu 
  • 300 ml śmietany kremówki
Na wierzch:
  • gorzkie kakao
  • biała czekolada

Przygotowanie:

Do miski malaksera, który wrabia ciasto, wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody — dolewamy małymi porcjami. Użyłam w sumie 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Usuwamy nadmiar ciasta za pomocą noża.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na środkową szynę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35- 45 minut.
Na górze kładziemy blachę, w ten sposób spód będzie bardziej upieczony.
W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Ziarenko kardamonu obieramy z łuski, ze środka wyciągamy ziarenka i rozgniatamy je na proszek łyżeczką lub w moździerzu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W międzyczasie podgrzewamy śmietankę z kardamonem. Nie zagotowujemy! Wlewamy do czekolady i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Jeśli używamy żelatyny w proszku, rozpuszczamy ją w małej miseczce z kilkoma łyżkami gotującej się śmietanki. Krem przestudzamy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Tuż przed podaniem oprószamy ciasto gorzkim kakao i białą czekoladą.

  • Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że ten wpis jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę.
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku lub google+. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje.
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.

Uściski

Renata


In the English version

White chocolate tart with cardamom


Ingredients:


Pastry:
  • 250 g of flour
  • 130 g of butter 
  • 100 ml water 
  • butter and flour to grease cake pan
Filling:
  • 260 g white chocolate
  • 4.5 g gelatin in flakes 
  • 8 grains of cardamom fruit 
  • 300 ml double cream
Decorations:
  • cocoa
  • white chocolate
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Puncturing with a knife or fork. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 35-45 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights.
Meanwhile, soak the gelatine in a bowl of cold water. After 5 minutes or so the leaf gelatine will soften to a slithery sheet. Place the cardamom pods in a mortar or just put them on a cutting ... in the grinder for 30 seconds or so, just until you have a fine powder. Melt the chocolate in a bain marie. In the meantime, heat up the cream with cardamom. Mix all still heating and waiting until dissolved. Do not boil! Pour the chocolate and mix everything together thoroughly. Cool and pour cream on the bottom of the pastry prepared earlier. Put in the fridge for min. 2 hours. Before serving, sprinkle with cocoa cake and white chocolate.


Share:

5 komentarzy

Unknown pisze...

wygląda pysznie:)

Nashelly pisze...

Kardamon i biała czekolada, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Kulinarne Inspiracje pisze...

apetyczna :)

Majana pisze...

Prezentuje się bardzo smacznie !:)

Kalejdoskop Renaty pisze...

Dla mnie takie połączenie to raj dla miłośników intrygujących smaków.

Pozdrawiam serdecznie

Renata

Kalejdoskop Renaty