2 lutego 2014

Crostata czyli włoska tarta

Scroll down for English

Crostata to taka klasyczna włoska tarta. Dziś podaje Wam przepis na klasyczną włoską tartę z kratką.
Nie ulega wątpliwości, jedno z moich ulubionych! Ciasto smaczne i przede wszystkim łatwe do zrobienia.Ten przepis zdecydowanie do takich należy .
Nie potrzebne są żadne specjalne narzędzia, oczywiście możemy użyć miksera, aby ułatwić sobie pracę lub możemy wyrabiać ręcznie, tak jak to robiły nasze babcie.
Wkorzystałam nadzienie dość klasyczne, dżem porzeczkowy, Wy możecie użyć Waszego ulubionego.
Tarta jest idealnym ciastem na pyszne niedzielne śniadanie.
To taka kwintesencja zimowego deseru. Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie! 




Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 300 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masla roślinnego
  • 1 dżem
  • starta skórka z jednej cytryny
  • jajko do smarowania
Przygotowanie:

Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier. 


Mieszamy i dodajemy skórkę z cytryny do smaku ciasta. Następnie wlewamy żółtka i szybko mieszamy wszystko. 


Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. 

Smarujemy masłem okrągłą formę i posypujemy mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wylozenie formy, natomiast 1/3 na kratkę. Większą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 


Wierzch smarujemy dżemem. 

Następnie z pozostałego ciasta robimy kratkę na tarcie. 




Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Tartę wkładamy do pieca na 45 minut (temperatura 180 stopni). Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Prymitywna i urokliwa, prosta w wykonaniu i pyszna!
Dla mnie to tarta idealna:)


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Italian crostata

Ingredients:

  • 300 g of flour
  • 130 g of sugar 
  • 2 egg yolks 
  • 150 g of butter 
  • 1 currant jam 
  • grated zest of 1 lemon 
  • egg spreads
Preparation:
 
Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and lemon zest. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 180°C. Remove the pastry from the fridge, 2/3 of the dough the ball and knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Spread currant jam on the bottom of the crostata. Use the left pastry to decorate the crostata with intertwined strips. Beat egg and spread over top. Bake the cake for about 45 minutes, until golden brown. Draw from the oven and sprinkle with powdered sugar. Let cool before serving.


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. cudne ciasto! uwielbiam takie placki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  4. Takie proste, a wygląda obłędnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa podejścia I oba razy ciasto wyszło za kruche, nie dało sie rozwałkować bo rwalo sie na drobne kawałeczki, ciekawe co robię zle...
    Ale musze dodać ze w smaku baaaardzo dobre, takie jak w oryginale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Crostata jest łatwa wykonaniu ale jednak trochę trzeba się pomęczyć.
      Oczywiście można dodać mąkę ale z doświadczenia mówię, że nie wyjdzie to samo.
      Ciasto nie będzie takie same. Sama mówisz, że jest bardzo dobre.
      Niczego nie robisz źle !
      Jak ci trudno, możesz doklejać spód.
      Co do kratki używam długiego noża, każdy pasek podnoszę i przenoszę nożem, w ten sposób paski nie rozrywają się.
      Nie jest to trudne ciasto, następnym razem pojdzie lepiej.
      Większość osób dodaje dużo więcej mąki ale nie wychodzi tak dobra.

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  6. A zamiast kratki zrobiłam kruszonke i tez dobrze;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.