25 lutego 2014

Carpaccio z ośmiornicy

Scroll down for English 

Pierwszy raz carpaccio z ośmiornicy jadłam w restauracji i muszę przyznać, że był to bardzo efektowny sposób podania ośmiornicy. Postanowiłam, że jak następny raz będę robiła u mnie przyjęcie to zaserwuje je moim gościom. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Danie bardzo się spodobało.
Carpaccio z ośmiornicy to danie lekkie. Delikatnie cieniutko pokrojona ośmiornica rozpływała się w ustach. Prezentuje się niesamowicie i może być serwowana jako przekąska lub jako danie główne.



Składniki na 12 porcji:
  • 2 kg ośmiornicy
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • plastikowa butelka po wodzie
Sos:
  • sok z jednej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jak oczyścić ośmiornicę?
Najpierw wywijamy "głowę"na drugą stronę, podcinamy wnętrzności i je usuwamy. Wycinamy wszelkie miękkie i twarde części. Później wycinamy oczy i ząb. Wyciskamy od strony głowy lub wyłuskujemy nożem. Dla pewności polecam sprawdzić czy oczy i głowa zostały dokładnie wyczyszczone i usunięte. Płuczemy parę razy pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na przyssawki, w ten sposób mamy ośmiornicę gotową do gotowania.
Jak zrobić carpaccio z ośmiornicy?
Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek. Dodajemy liście laurowe i pieprz. Zanurzamy początkowo tylko końce ramion, w ten sposób się poskręcają. Gotujemy do miękkości, około 60 -70 minut, w zależności jak
ą ośmiornicę kupiliśmy. 


Odcedzamy i pozostawiamy ośmiornicę do przestygnięcia. Z plastikowej butelki odcinamy górną część i wkładamy do środka pokrojoną ośmiornicę w sposób harmonijny, ponieważ będzie stanowić wzór. 


Przyciskamy z góry czymś ciężkim. Robimy w naszej plastikowej butelce nożem kilkanaście niewielkich dziur. Przez te dziury wypłynie nadmiar płynów, które pozostały w butelce.


Wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny. Po 24 godzinach rozcinamy plastikową butelkę i wyciągamy sprasowaną ośmiornicę. Czekamy aż nasza ośmiornica się rozmrozi. Kroimy na plasterki najlepiej krajalnicą lub nożem. Przed podaniem mieszamy parę łyżek oliwy z sokiem z cytryny, posiekaną natką i ząbkiem czosnku. Dodajemy sól i pieprzu. Układamy carpaccio bezpośrednio na talerzu i polewamy sosem. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Octopus carpaccio


Ingredients for 12 servings:
  • 2 kg of octopus
  • 4 bay leaves 
  • 5 peppercorns 
  • plastic water bottle
Sauce:
  • juice of one lemon
  • 1 clove of garlic 
  • 2 tablespoons chopped parsley 
  • olive oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation:

First of all wash the octopus in running water, remove the mucus. Take out the guts, eyes and beak. Put a pan half filled with water on the heat, bay leaves and black pepper. Bring to boil and put the octopus. Cover the pan with a lid and boil for about an 70 minutes. Let the octopus cool down in the water it was boiled in, or you’ll get a rubber-like substance. Drain and leave to cool octopus. When it has cooled, put it into an empty plastic bottle with its top cut halfway and its bottom pierced. Compressing, that came out excess liquid. We make our plastic bottle with a knife a few small holes. Press the octopus meat in with a hammer so there won’t be any empty pockets, and leave in the freezer for 24 hours. after 24 hours exactly cut a plastic bottle and draw a compressed octopus. We wait until our octopus is defrosted.The product is removed from the bottle. Take the octopus out of the bottle and cut into thin slices. Put in a dish, sprinkle with olive oil mixed with lemon juice and chopped parsley.

1 komentarz:

  1. o kurcze przed zrobienie wygląda groźnie:D Nigdy nie jadłam ośmiornicy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.