27 stycznia 2014

Zupa krem z dyni z nutą azjatycką

Scroll down for English

Ostatni udało mi się kupić jeszcze dynię, postanowiłam zrobić zupę. Pyszna, gęsta zupa z dodatkiem 5 smaków chińskich. Uwielbiam tą zimową zupę i zwykle kiedy kupuję dynię to jest pierwsze zupa, która robię. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Jest idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.
Zapraszam ;-)



Składniki na 4 talerze zupy:
  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 900 ml bulionu
  • 1 łyżka śmietany na talerz
Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem dynię i umieszczamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy. 


Obieramy i myjemy cebulę i czosnek. Do rondla wylewamy łyżkę oliwy i dodajemy masło. 


Smażymy parę minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Następnie dodajemy przyprawę 5 smaków, mieszamy i dodajemy dynię i doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy bulionem. Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały. 


Tak ugotowana zupę miksujemy w blenderze. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku śmietaną i dekorujemy pietruszką.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Pumpkin soup

Ingredients for 4 plates:

  • 1 kg pumpkin
  • 2 tablespoons olive oil 
  • 20 g of butter 
  • 1 onion 
  • 2 cloves of garlic 
  • 1/2 teaspoon Chinese five spice flavors 
  • 900 ml broth 
  • 1 tablespoon cream on a plate
Directions:

Clean and trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are very translucent, add the chinese five spice flavors. Mix and add the pumpkin and bring to a boil. Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add cream. Garnish with parsley. Serve and enjoy!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.