5 stycznia 2014

Pasta tonno e radicchio czyli makaron z tuńczykiem i czerwoną cykorią

Scroll down for English

Makaron z tuńczykiem i czerwoną cykorią, to smaczne i wykwintne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.
Radicchio mówi się "radikjo", czyli czerwona cykoria sałatkowa, sałata o mocnym smaku i delikatnej gorczycy.
Zdobycie w Polsce małego radicchio graniczy z cudem. We włoskich sklepach pojawia się w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę, najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach.
Zapraszam na kolejny przepis z udziałem radicchio ;-)






Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu
  • 1 cebula 
  • 1 radicchio czyli czerwona cykoria
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól
  • 160 g tuńczyka
  • 250 ml bulionu
  • szczypior
Przygotowanie:

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Podgrzewamy bulion. W czasie, kiedy gotuje się woda, na głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Jak już jest lekko podsmażona, wrzucamy radicchio pokrojone na paseczki i wlewamy bulion. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy radicchio ściemnieje, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu. Mieszamy makaron na patelni na dużym ogniu przez kilka minut. Podajemy ze posiekanym szczypiorkiem.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Pasta with Tuna and Radicchio

Ingredients:

  • 400 g of pasta
  • 1 onion
  • 1 radicchio
  • 2 tablespoons olive oil
  • freshly ground pepper to taste
  • salt
  • 160 g tuna
  • 250 ml broth
  • chives
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the radicchio and keep it aside. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin olive oil. Sauté for a couple of minutes until the onion becomes translucent. Add the shredded radicchio, salt and broth. Cover and let it cook on a low flame for about 5 minutes. When radicchio darken, then add the tuna. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Add the chives. Share the plates. Serve immediately.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.