18 stycznia 2014

Marokańska sałatka pomarańczowa

Scroll down for English

Dziś zapraszam Was na prosty deser z kuchni marokańskiej. Z tym deserem zetknęłam się podczas mojej ostatniej podroży w Maroko. Niby nic specjalnego ale jeśli lubicie pomarańcze, to pokochacie to zmysłowe połączenie z cynamonem.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 duże pomarańcze
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Myjemy dokładnie pomarańczę pod gorąca wodą. Ja sparzyłam pod gorąca wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek. Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Układamy plastry pomarańczy na talerzu.

W malej miseczce mieszamy cukier z woda z kwiatu pomarańczy(jak nie mamy może to byc sok z cytryny lub pomarańczy). 


Polewamy plastry pomarańczy i tuż przed podaniem posypujemy cynamonem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Moroccan Orange Salad

Ingredients:

  • 4 oranges
  • 2 tablespoons sugar 
  • 4 tablespoons orange flower water 
  • 1 teaspoon cinnamon 
  • mint to decorate
Directions:

Wash thoroughly under hot water orange. Peel an orange, throw away the white part under the skin. Next, slice the oranges into approximately 0,5 cm slices. Combine orange blossom water and sugar and mix well. Plate the oranges and top with the dressing. Sprinkle additional cinnamon overtop. Can use fresh mint dates as a garnish as well.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.