3 grudnia 2013

Paccheri z pesto z rukoli

Scroll down for English

Dziś kolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i migdałów. Przepis nieco zmieniony, gdyż zamiast orzeszków pinii użyłam migdałów. Smak pikantnej rukoli fajnie łaczy się ze słodkimi migdałami. Oby nie było za zielono podałam z ricottą. Ta propozycja podania, szczególnie mi się spodobała.



Składniki dla 4 osób:
  • 80 g świeżej rukoli
  • 80 g migdałów 
  • 80 ml oliwy 
  • 20 g sera parmigiano 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g ricotty
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy rukolę, obrany czosnek, migdały i sól.




Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przekladamy pesto z rukoli do miski i mieszamy z ricottą.




Odcedzamy makaron i następnie wrzucamy do miski z pesto i mieszamy. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami rukoli. Podajemy na ciepło.

Smacznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Paccheri with rucola pesto

 
Ingredients:

  • 80 g of fresh rucola
  • 80 g almonds
  • 80 ml olive oil
  • 20 g parmesan cheese
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cloves of garlic
  • 100 g ricotta
Direction:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the rucola, olive oil, garlic and Parmesan cheese. Process until smooth, then season with salt. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with ricotta, add the pesto. Share the plates. Serve warm.


3 komentarze:

  1. też robiłam to pesto. moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki. Do tej pory robiłam pesto bazyliowe. Czas spróbować z rukolą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.