13 grudnia 2013

Miękka focaccia z ziemniaków

Dzisiaj podaje Wam najlepszy przepis na focaccię jaki mam, który wychodzi zawsze. Sekretem tej pysznej focacci jest użycie pół na pół maki i pure z ziemniaków. Miękka, bardzo delikatna w środku i po prostu idealna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dopracowywałam go dość długo.
Zapraszam ;-)



Składniki na dwie okragłę focaccie:
 

Focaccia:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g mleka
  • 200 g wody z gotowanych ziemniaków
  • 15 g soli 
  • 10 g cukru 
  • 8 g świeżych drożdży lub 4 g instant 30 g oliwy extra vergine
Wierzch:
  • 40 g oliwy extra vergine
  • 40 g wody
  • rozmaryn
Przygotowanie: 

Ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowanych ziemniaków. Zostawiamy je do ostygnięcia i obieramy.
Do miski miksera wlewamy 200 gramów wody z gotowanych ziemniaków, mleko, drożdże, cukier i olej. 


Mieszamy 30 sekund, dodajemy mąkę i ziemniaki rozdrobnione widelcem. 


Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Na samym końcu dodajemy sól, zagniatamy następne 10 minut.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dwie okrągłe blaszki o średnicy 30 cm smarujemy olejem, ciasto dzielimy na dwie części i wylepiamy formy, palcami rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 60 minut.


Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W miseczce mieszamy oliwę razem z woda i smarujemy foccacie pędzelkiem. Opuszkami palców robimy wgłębienia w cieście i wtykamy w nie rozmaryn. 


Focaccie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 - 25 minut, aż wyrośnie. Wyciągamy chlebek z piekarnika i poddajemy na gorąco.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. Z ziemniaków nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, tym bardziej, że wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie. Świetne zdjęcia.

    Zainspirowałaś mnie i chyba teraz więcej czasu będę spędzać w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo, miło :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.