6 grudnia 2013

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po wenecku

Okres grudnia u mnie to czas gdy mój teść kupuje świnię i robi salami. Dla mnie to okres zajadania się wątróbką, którą uwielbiam.
Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po wenecku jest jednym z wielu tradycyjnych przepisów kuchni weneckiej. Z pewnością jednym z najbardziej znanych na całym świecie po przez niepowtarzalny smak, które łączy w sobie smak zapach wątroby i cebuli.
Sposób przygotowania przypomina bardzo wątróbkę, jaką robi się w Polsce smażoną z cebulką, z różnicą, że w Wenecji dodaje się białe wino, które nadaje lekko wytrawny smak całemu daniu.
Początki tego dania, zwanego po wenecku figà àea Venessiana, sięgają czasów Rzymian, którzy używali do gotowania wątróbki figi, które tuszowały zapach nieco silny wątroby.
Z czasem Wenecjanie zastąpili figi cebulą.
Zapraszam ;-)



Składniki dla 2 osób:
  • 500 gr wątróbki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu winnego
  • 30 g masła
  • 30 ml oliwy
  • 30 ml wina wytrawnego białego
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w mleku. Kroimy cebulę w cienkie plasterki. Rozpuszczamy masło z olejem na patelni na małym ogniu. Podsmażamy cebulę, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu. 


Dodajemy łyżkę octu winnego. Odsączamy wątróbkę z mleka, kroimy w plastry i panierujemy w mące. 


Zwiększamy ogień i smażymy wątróbkę. 



Zalewamy winem. 


Smażymy aż wątróbka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.Wątróbkę możemy podać z polentą.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O ile lubisz wątróbkę, to tak :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.