8 listopada 2013

Pepata di cozze

Scroll down for English

Pepata di cozze to klasyczny przepis kuchni neapolitańskiej. A ‘mpepata e cozze tak mówią na to danie w Neapolu. Jest jednym z najprostszych dań włoskich do wykonania, a tym samym jednym z najsmaczniejszych. Dzięki swojej uniwersalności może być podawane zarówno jako przystawka lub drugie danie. Jedyną trudnością tego dania jest oczyszczenie omułków. 
Zapraszam ;-)




Składniki dla 2 osób:
  • 1 kg omułków
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie: 

Kupując omułki musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Przyrządzamy jedynie żywe omułki. Przed gotowaniem należy więc dokładnie sprawdzić, czy zakupione przez nas mule są świeże. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że omułek jest martwy lub przebywał w cieple. Kiedy przyniesiecie mule do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Mule należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Mule wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Następnie odcedzamy i opukujemy pod bieżącą wodą. Delikatnie oczyszczamy omułki, możemy sobie pomóc za pomocą szczoteczki lub stalowej ścierki, której nigdy wcześniej nie używaliśmy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. Gdy czosnek się zeszkli wrzucamy odcedzone z wody mule. Przykrywamy pokrywką na parę minut. Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy mule się otworzą, ściągamy z ognia.
Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte. Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy. Doprawiamy obficie pieprzem, bo inaczej co to by była za pepata. Pepata to coś doprawione mocno pieprzem. Posypujemy pietruszką. Omułki można podać z grzankami.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Pepata di cozze

Ingredients for 2 persons:

  • 1 kg mussels
  • oil
  • 2 cloves of garlic
  • freshly ground pepper
  • parsley
Preparation:

To prepare the mussels: To clean the mussels put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the mussels to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash mussels with cold water. Heat the olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the mussels. Cover and bring to a boil. Cook until the mussels begin to open, 3-4 minutes. Be careful not to overcook. Toss to mix well. Add the parsley. Season with plenty of pepper. Share the plates. Serve warm.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.