11 listopada 2013

Gnocchi ze świeżym łososiem i ricottą

Scroll down for English

Gnocchi z łososiem i ricottą zachwycają prostotą. Intensywny smak łososia połączony z ricottą i śmietaną czaruje wyrafinowanym smakiem. Dziś poddam Wam prosty przepis na gnocchi bez użycia jajka. Kolejny raz proponuje zrobienie kopytek bez użycia jajek, które przez to delikatne. Moim zdaniem równie smaczny i prosty jest przepis na sos. Z tym superprostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest banalne.
Zapraszam :-) 


 
Składniki dla 4 osób: 
  • 600 g ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 filet ze świeżego łososia
  • 125 g ricotty
  • 100 ml śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • pietruszka
Przygotowanie :

Ziemniaki myjemy i nie obieramy.Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroimy na 1cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia.
Szykujemy sos z łososia. Filet z łososia myjemy i osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową i smażymy na patelni pod przykryciem na malutkim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas przewracając. 


Gdy już jest upieczony, ostudzamy na talerzu, następnie obieramy z ości, jeżeli sa i rozdrabniamy. 



Śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy ricottę. 


Mieszamy dokładnie do połączenia składników, wszystko mieszamy na niezbyt dużym ogniu. Dodajemy łososia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy pietruszką.

Gotujemy gnocchi w dużej ilości osolonej wody, wyławiamy łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Dodajemy gnocchi do naszego sosu z łososiem.  Podajemy natychmiast.

Smacznego !


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Gnocchi with fresh salmon and ricotta

Ingredients for 4 people:

  • 600 g potatoes
  • 160 g of wheat flour
  • 1 fillet of fresh salmon
  • 125 g ricotta
  • 100 ml of cream
  • salt and pepper to taste
  • parsley
Directions: 

In salted water, boil potatoes until fork tender (about 50 minutes for the potatoes I used). Remove potatoes from boiling water and carefully remove the skins. Press potatoes through ricer. Mix in the potatoes and the flour to form a soft dough that is not too sticky to work with. Knead the dough for a minute and then roll it out into long thin rolls about a diameter of about 1.5 cm. Cut the rolls crosswise into 1 inch pieces and then roll the pieces in flour lightly shaking off any excess. We are preparing the sauce with salmon. Salmon fillet wash and dry. Wrap in aluminum foil and fry in a pan, covered in tiny heat for 15 minutes, turning occasionally. Once it is baked, allow to cool on a plate, then peel the bone. Pour the cream into the pan and add the ricotta. Mix thoroughly to combine the ingredients, mix everything on a low fire. Add the salmon. Mix until smooth. Season with salt and pepper. Sprinkle with parsley. Cook the gnocchi in boiling water in small batches until it floats to the surface, about 2-3 minutes, remove and set aside to drain. Add the gnocchi to our sauce with salmon. Serve immediately.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.