środa, 16 października 2013

Pieczarki według Julii Child

Scroll down for English

Są produkty, które prawie zawsze goszczą w mojej kuchni, tym razem mowa o pieczarkach. Uwielbiam prawie każdy gatunek grzybów, ale pieczarki są "moją pierwsza miłością". Ostatnio kupiłam książkę Julii Child "Mastering the Art of French Cooking" i postanowiłam zrobić pieczarki saute. Pyszna i błyskawiczna przystawka. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno! Grzyby zrobione w ten sposób fajnie się komponują z potrawą Boeuf Bourguignon.
Julie Child pisze w książce "Prawidłowo usmażone pieczarki są lekko przyrumienione i nie wydzielają żadnych soków, aby tak się stało, grzyby powinny być suche, masło bardzo gorące, a pieczarki nie mogą być stłoczone na patelni. Jeśli smażysz ich zbyt wiele na raz, ugotują się zamiast się usmażyć, sok wycieknie i nie przyrumienią się. Jeśli więc robisz dużą ilość, albo twoje źródło ognia jest słabe, smaż pieczarki w kilku partiach".




Składniki:
  • 30 g masła
  • 20 g oleju 
  • 300 g pieczarek (waga do "czyszczenia") 
  • sól i pieprz do smaku 
  • posiekaną szalotkę lub cebulę (ja ich nie używałam)
Przygotowanie:
Oczyszczamy i odkrawamy końcówki nóżek pieczarek. Myjemy i osuszamy pieczarki, muszą być suche inaczej będą wydzielać soki. Kroimy na grube plastry co najmniej 8 mm - 1 cm.




W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło na dużym ogniu. Kiedy piana z masła zacznie znikać oznacza to, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, więc dodajemy pieczarki. Potrząsamy patelnią, obracając pieczarki, mieszając co najmniej kilka razy. 



W tym czasie pieczarki najpierw wchłoną cały tłuszcz. Gdy tłuszcz znów pojawi się na ich powierzchni i zaczną się przyrumieniać, zdejmujemy patelnię z ognia.



Tuż przed podaniem pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version


Mushrooms by Julia Child


Ingredients for 4 people:

  • 30 g of butter
  • 20 g of an oil
  • 300 g mushrooms (weight to "clean")
  • salt and pepper to taste
  • chopped shallots or onions (I have not used it)
Directions: 
 
Place the skillet over high heat with the butter and oil. As soon as you see that the butter foam has begun to subside, indicating it is hot enough, add the mushrooms. Toss and shake the pan for 4 to 5 minutes. During their sauté the mushrooms while at first absorb the fat. In 2 to 3 minutes the fat will appear on their surface, and the mushrooms will begin to brown. As soon as they have browned lightly, remove from heat. Sauté over moderate heat for 2 minutes. Sautéed mushrooms may be cooked in advance, set aside, then reheated when needed. Just before serving, mushrooms, season with salt and pepper.
 
Share:

3 komentarze

Hania-Kasia pisze...

Lubię takie przyrumienione piekarki - są pyszne.

Kalejdoskop Renaty pisze...

Naprawdę smakują inaczej, polecam!

Pozdrawiam serdecznie !

Kalejdoskop Renaty

Nika pisze...

Super wygladaja Twoje pieczarki,az zapachnialo!!!

Kalejdoskop Renaty