26 października 2013

Penne z mątwą i zielonym groszkiem

Scroll down for English

Smaczne danie, które łączy w sobie słodki smak mątwy i groszku.
Sos z mątwy i groszku jest idealny do makaronu zarówno długiego, jak i krótkiego.
Jest to nie tylko doskonały sos do makaronu, ale możemy go podać również jako danie główne z grzankami doprawionymi olejem pikantnym. 
O mątwie pisałam już tutaj ;-)
Zapraszam ;-) 



Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu penne
  • 300 g mątwy 
  • 1 szalotka 
  • puszka zielonego groszku 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • 1 czerwona papryka chili
  • wytrawne białe wino
  • oliwa z oliwek
  • sól
Przygotowanie: 

Przy zakupie należy sprawdzić, czy mątwa posiada opalizujący kolor, nie ma plam na ciele i pachnie zapachem morza. Trzeba zwrócić uwagę, czy oczy są wciąż błyszczące czarne.
Aby ocenić, czy mątwa jest świeża, można również zobaczyć jaki jest atrament: jeśli jest zakrzepły, oznacza to, że seppia został zamrożona. Innym sposobem, aby upewnić się, czy mątwa jest świeża jest spojrzenie na jej wielkość: od sierpnia do września, seppie nie przekraczają 100 g, natomiast w zimie mozna znaleźć mątwy, które potrafią nawet warzyć 300 g. Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. W miedzyczasie mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Od małych mątw, nic nie trzeba odrzucać. Kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy. Zalewamy całość winem i gotujemy, aż wino prawie odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy, tymianek oraz zielony groszek.
Dusimy potrawę jeszcze ok. 10 minut, aż mątwa będzie całkowicie miękka. Doprawiamy solą i chili. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do rondla i mieszamy. 


Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Penne with baby cuttlefish and peas


Ingredients for 4 people:

  • 400 g penne pasta
  • 300 g baby cuttlefish
  • 1 shallot
  • can of green beans
  • 200 g of tomato puree
  • 1 clove of garlic
  • thyme
  • 1 red chili pepper
  • dry white wine
  • olive oil
  • salt
Direction:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In the meantime, baby cuttlefish thoroughly rinse and dry. Wash well and cut the cuttlefish's into pieces and the body into thin strips. From baby cuttlefish, nothing to reject. Thinly chop the onion. Put in a pot with the extra virgin olive oil with the onion and the clove of garlic. Sauté for a couple of minutes until the garlic and onion becomes translucent. Now add the baby cuttlefish. Pour the wine and cook a whole until the wine has almost evaporated. Add the peas, thyme and tomato puree, then mix and cook for another 10 minutes. Season with salt and chili. Drain al dente and dress with the cuttlefish and pea sauce.


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.