18 października 2013

Marynowana dynia

Scroll down for English

Dynię marynowaną w ten sposób jadłam po raz pierwszy na wybrzeżu Amalfitańskim. Tak mi zasmakowała, że jak wróciłam do domu od razu chciałam ją zrobić, ale nie był to okres na dynię. Tym razem jest.
Dynia przygotowana w ten sposób jest przepyszna. Można przechowywać ją w słoikach, lub można ją jeść od razu, tak jak ja to zrobiłam. Może służyć jako przekąska na obiad lub kolację, jako przystawka jeśli robisz przyjęcie bufetowe. Jako że jesteśmy coraz bliżej do świąt Bożego Narodzenia, może również stać się prezentem dla smakoszy w ładnym koszu dla rodziny i przyjaciół!




Składniki dla 2 osób:
  • 1/2 małej dyni
  • czosnek do smaku(ja dałam 1 ząbek)
  • pietruszka do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa(ja dałam 5 łyżek)
  • ocet balsamiczny(ja dałam 1 łyżkę)
Przygotowanie:

Dynię obieramy. Kroimy na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do chleba. 


Na patelni-grill smażymy plastry dyni z obu stron na rumiano. 



Osączamy na papierze. 


Przekładamy dynię do pojemnika, który ma przykrywkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy czosnek i posypujemy świeżą pietruszką. 




Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy na zimno. Należy uważać, żeby olej zawsze przykrywał plastry dyni.
Składniki zrobiłam trochę na oko "na mój gust", możecie dodać więcej octu i innych przyprawy, jeśli wolicie silniejszy smak.


Smacznego! 



Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version
 

Pickled pumpkin
 

Ingredients for 2 persons:
  • 1/2 small pumpkin
  • garlic to taste (I added 1 clove)
  • parsley to taste
  • salt and pepper to taste
  • olive oil (I added 5 tablespoons)
  • balsamic vinegar (I added 1 tablespoon)
Directions: 

Wash and shred the pumpkin. Cut pumpkin lengthwise into thin slices. Grilled pumpkin slices on both sides until browned. Pour the olive oil into the bowl and balsamic vinegar. Season to taste with salt and pepper. Add garlic. Sprinkle with fresh parsley. Marinated pumpkin in a few hours. Serve cold.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.