1 października 2013

Marmellata z czerwonych pomidorów

Scroll down for English
 
Pomidor jest ubogi w kalorie, zawiera minerały i pierwiastki śladowe. Bogaty w wodę, jest orzeźwiający, pożywny i "bogaty w smaku". 
Szkoda, że nie został jeszcze doceniony na słodko. Powiecie pomidory na słodko ? Czemu nie! Zobaczmy, czy docenicie go w ten sposób.
Wiem, wiem, robi to trochę wrażenie po raz pierwszy. Proszę mi wierzyć, jeśli nie spróbujecie to pożałujecie.
Zapraszam ;-) 


 
Składniki:
  • 2 kg pomidorów czerwonych
  • 1 kg cukru
  • sok z dwóch cytryn 
  • skórka z dwóch cytryn
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 ml grappy
Przygotowanie :

Myjemy dokładnie pomidory. Kroimy dowolnie na kawałki. Wrzucamy do wielkiego rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok z cytryn i dodajemy start
ą skórkę z cytryny. Gotujemy tak około 30 minut aż pomidory się rozpadną. Nie muszą być za bardzo rozgotowane. Gdy pomidory są już miękkie przecieramy. Podgrzewam aż masa będzie bardzo gęsta. Na sam koniec dodajemy cukier waniliowy i grappę. Kiedy przecier jest gotowy przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy dżem jeśli chcemy go dłużej przechowywać i mieć pewność, że się nie zepsuje.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Delicious tomato jam

Ingredients:


  • 2 kg of red tomatoes
  • 1 kg of sugar
  • two lemon juice
  • zest of two lemons
  • 1 vanilla sugar
  • 125 ml of grappa
Directions: 

Wash the tomatoes. Chop tomatoes into small pieces and pop these into a large pan along with the grated zest, lemon juice and suggar. Bring to the boil and then lower temperature and simmer for 20 minutes. Puree it in a blender and passed through a sieve. Heat up until the mixture is very thick. Let it thicken for about ten to fifteen minutes in medium flame.If you are making larger quantity then it would take longer. Add sugar, vanilla and grappa.When it becomes thick and reaches a saucy consistency switch off. If you do not want lime juice avoid it. Let it cool store in dry glass bottles.



2 komentarze:

  1. dzisiaj postanowilam zrobic marmelatte z pomidorow ale mam pytanie czy jest konieczne dodanie grappy bo u mnie w domu nie uzywa sie alkocholu czy bez nie bedzie dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      nie jestem w stanie powiedzieć jak będzie smakowała ta marmellata bez grappy bo zawsze robiłam z grappą.
      Nie mogę gwarantować jaki będzie smak ;-)
      Taki przepis dostałam parę lat temu i zawsze robię według przepisu ;-)
      No ale zawsze powtarzam , że w kuchni warto eksperymentować, dlatego zawsze można spróbować bez.
      Z chęcią czekam na wrażenia ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.