21 października 2013

Gnocchi z dyni w sosie z masła i maku



Scroll down for English

Zawsze byłam zwolenniczką prostych przepisów. Mój przepis na gnocchi z dyni napewno do takich należy. We Włoszech przyrządza się gnocchi na wiele różnych sposobów. Gnocchi z dyni są doskonałym pierwszym daniem jesiennym o delikatnym aromacie. Zrobione są z mieszaniny puree z dyni, ricotty i doprawione makiem. Mogą być dobrym pomysłem na Halloween. Wspaniały przepis, który zaskoczy Waszych gości i znajomych.
Jego przyrządzenie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut! 



Składniki dla 2 osób:
  • 450 g dyni obranej
  • 100 g ricotty
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maku
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w plastry (około cm wysokości) i umieszczamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 


Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (lub staranie rozdrabnianiamy jak to możliwe za pomocą widelca). Mieszamy puree z mąką, i ricottą. 


Dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie prawdopodobnie kleiło się do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki. Rolujemy dłońmi ciasto na gnocchi na wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki. 


Wrzucamy gnocchi na osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem. Tak przygotowane gnocchi poddałam z sosem z masła i maku. 

Smacznego! 

In the English version


Pumpkin gnocchi with butter and poppy


Ingredients for 2 persons:

  • 450 g peeled pumpkin
  • 100 g ricotta
  • 100 g flour
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons poppy seeds
Directions: 

Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking aluminum foil. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked transfer well on a plate with a fork and kneading. Mix in the ricotta and the flour to form a soft dough that is not too sticky to work with. Knead the dough for a minute and then roll it out into long thin rolls about a diameter of about 1.5 cm. Cut the rolls crosswise into 1 inch pieces and then roll the pieces in flour lightly shaking off any excess. Cook the gnocchi in boiling water in small batches until it floats to the surface, about 2-3 minutes, remove and set aside to drain. Meanwhile, place butter in a small saucepan over medium-low heat. Cook for 3-4 minutes, add poppy seeds. Add gnocchi. Season with salt and pepper.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.