31 października 2013

Farfalle z łososiem i wódką

Scroll down for English

Makaron z wędzonym łososiem i wódką zachwyca prostotą. Intensywny smak łososia połączony z wódką i śmietaną czaruje wyrafinowanym smakiem.
Sposób przyrządzania makaronu w ten sposób był bardzo modny we Włoszech w latach 70. Smak nieco egzotyczny jak na tamte czasy, sprawił że gościł prawie na każdej prywatce. Wraz z upływem czasu, ze względu na mniejsze wykorzystanie śmietany w kuchni, makaron z wódką stracił swój urok, wyszedł z mody, pozostając tylko wspomnieniem z dzieciństwa.
Ja postanowiłam Wam go zaproponować. Zapraszam na typowy przepis włoski lat 70 ;-) 


 
Składniki dla 2 osób: 
  • 200 g makaronu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 ml śmietany 
  • 20 g masła
  • 1 szalotka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 ml wódki
  • sol i pieprz do smaku 
  • trochę szczypiorku do smaku
Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W rondlu topimy masło na małym ogniu, następnie dodajemy szalotkę pokrojoną na drobniutko. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy wędzonego łososia, którego wcześniej pokroiliśmy w cienkie paski za pomocą ostrego noża. 



Dodajemy wódkę i podnosimy ogień przez około minutę, aż wódka trochę wyparuje, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół

Podsmażamy krótko z łososiem, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę i szczyptę soli. Podsmażamy krótko. 


Mieszamy makaron z sosem, pamiętaj, że sos zawsze musi być gęsty, a nie suchy. Posypujemy szczypiorem na talerzu i podajemy natychmiast.

Smacznego! 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Farfalle with salmon and vodka


Ingredients for 2 persons:

  • 200 g of pasta farfalle
  • 100 g smoked salmon
  • 100 ml of cream
  • 20 g of butter
  • 1 shallot
  • 100 g cherry tomatoes
  • 50 ml vodka
  • salt and pepper to taste
  • some chives to taste
Directions:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Thinly chop the shallot and put it in a pot with the extra virgin olive oil. Sauté for a couple of minutes until the shallot becomes translucent. Add the smoked salmon, which previously cut into thin strips. Add the vodka and raise the fire for about a minute, until some vodka to evaporate. Then reduce the heat and add the cherry tomatoes cut in half. Add cream. Just cook down the sauce in an uncovered saucepan until it's thickened to your liking. Drain pasta and mix with the sauce. Season with salt and pepper. Share the plates. Add the chives. Serve warm.


4 komentarze:

  1. Już wiem co będzie jutro na obiad ;)

    A tak btw mam pytanko: jak zrobiłaś w blogspocie (który testuje do granic możliwości moją cierpliwość ostatnio) tą ikonkę Print PDF?
    W przypadku Twoich przepisów - niezastąpiona bo ja przy gotowaniu monitora wolę nie brudzić tylko kartkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zazwyczaj gotuję na białym winie, a do łososia (zazwyczaj świeżego) dodaję trochę seafoodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisów na makaron jest mnóstwo.
      Ten pochodzi z lat siedemdziesiątych i jest na bardzo a bazie wódki.

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.