29 września 2013

Penne z dynią i serem gorgonzola

Scroll down for English

Dziś nie wiedziałam, co ugotować, na zewnątrz padał deszcz i chciałam ładny, duży garnek, pasty na ogrzanie, a nie jak zawsze zupy. Otworzyłam lodówkę i zobaczyłem piękną dynię, która przyciągnęła mój wzrok, a następnie kawałek sera gorgonzola i tu wpadłam na połączenie dwóch niesamowitych smaków. Gorgonzolę, można albo kochać albo nienawidzić, ale z dynią łączy się niesamowicie.
Zapraszam ;-)




Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu penne
  • 300 g dyni oczyszczonej 
  • 75 g sera gorgonzola 
  • 300 ml wody 
  • 1 dymka
  • 50 ml mleka 
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Siekamy dymkę i kroimy na małe kawałki dynię, wrzucamy je do patelni z dodatkiem oliwy. Mieszamy przez 3 minuty. 



Stopniowo dodajemy wodę. Gotujemy aż woda wyparuje. 


Gdy dynia jest dobrze ugotowana przekładamy na talerz i ugniatamy widelcem. 



Przekładamy dynie z powrotem do garnka i dodajemy ser gorgonzola i mleko. 




Mieszamy wszystko do dokładnego rozpuszczenia. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem. Natychmiast podajemy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny  :-)

In the English version

Delicious penne with pumpkin and gorgonzola cheese

Ingredients for 2 persons:

  • 200 g penne pasta
  • 300 g of purified pumpkin
  • 75 g gorgonzola cheese
  • 300 ml water
  • 1 shallot
  • 50 ml of milk
  • pepper to taste
Directions: 
 
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Chop the spring onions and cut the pumpkin into small pieces, throw them into a frying pan with olive oil. Stir for 3 minutes. Gradually add water. Cook until the water evaporates.When the pumpkin is cooked translate well on a plate with a fork and kneading. Pumpkins translate back into the pot and add the gorgonzola cheese and milk. Mix everything until complete dissolution. Drain the pasta. Adding to the finished sauce. Season to taste with pepper. Serve immediately.



4 komentarze:

  1. Mniam, jak pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niepozornie ale już wyobrażam sobie jego wyjątkowy smak!!! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wielka ochotę na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do Akcji - Dynia 2013 Na durszlaku ! :) http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.