21 września 2013

Pasta all'arrabbiata

Scroll down for English

Dziś na blogu ruszam z cyklem postów "Naucz się gotować po włosku z Renatą ". Widząc, że kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością w Polsce, postanowiłam stworzyć lekcje, dla tych co nie mają zielonego pojęcia o kuchni włoskiej i mają ochotę się nauczyć.
Nauczycie się ze mną gotować proste przepisy, które tak charekteryzują kuchnie włoską, ciesząc się smakiem i aromatem kuchni Italii.
Mam zamiar dziś zacząć od prostego makaronu, klasyki kuchni rzymskiej pasta all'arrabbiata.
Pasta all'arabbiata to małżeństwo prostych i odważnych smaków.
Składniki typowe dla tego obszaru: pomidor, do których należy dodać papryczkę chili, ser pecorino Romano i natkę pietruszki.
Przepis z czasem przyjął się w całych Włoszech, było to jednak nieuniknione, jeśli człowiek porówna to danie do rzymskiego ducha, radość, przyjaźń, pasja!
Mówi się, że każdy Rzymianin je ją co najmniej raz w tygodniu!
Przepis nie należy do odległej przeszłości. Prawdopodobnie narodził się w wyobraźni słynnego karczmarza, który chciał stworzyć wariant do słynnego już makaronu spaghetti all' Amatriciana(o tym makaronie też niedługo) w pierwszych latach ubiegłego wieku. Arrabbiata znaczy po włosku "wściekła".
Zapraszam ;-) 





Składniki na 4 osoby:
  • 400 g makaronu 
  • 2 duże ząbki czosnku(4 malutkie) 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 100 g sera Pecorino Romano 
  • 2 małe papryczki chili 
  • 3-4 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 600 g dojrzałych pomidorów
Przygotowanie:

Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie dać więcej pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to pomidory dojrzałe.
Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. 



Zalewamy teraz parę minut zimną wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama. 


Usuwamy skórę z pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności). 


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ząbki czosnku (w całości lub przeciśnięty przez praskę, w zależności jak lubimy) i dodajemy posiekane chili (trzeba uważać, aby smażony czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu). 


Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory, doprawiamy solą i gotujemy aż zmiękną. Ja dodaje mała łyżeczkę cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz.

Odcedzamy makaron i łączymy z sosem, dodajemy pietruszkę. 


Dzielimy na talerze i posypujemy pecorino. Podajemy na ciepło.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Pasta all'arrabbiata


Ingredients for 4 people:

  • 400 g of pasta
  • 2 large cloves of garlic
  • 4 tablespoons olive oil 
  • 100 g Pecorino Romano cheese 
  • 2 small chili 
  • 3-4 tablespoons chopped parsley 
  • 600 g ripe tomatoes
Direction:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic and the chili. Bake until garlic is very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes, add the chopped parsley. Season with ground black pepper and grated pecorino cheese. Serve immediately. Share the plates.



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.