8 września 2013

Aromatyczna sałatka z kiełkami, bekonem i fetą

Scroll down for English

Ostatnio będąc w Warszawie w lokalu w centrum jadłam tę sałatkę. Tak mi zasmakowała, że nie mogłam jej nie spróbować zrobić w domu i podać Wam przepis. Sałatka jest pyszna i szybka, z prostym dressingiem. Całość uzupełnia pyszny chrupki bekon z fetą. To też świetna propozycja na szybki posiłek.





Składniki na jedną osobę:
  • 60 g różnych małych salat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • 50 g kiełków
  • 5 plastrów bekonu
  • 5 łyżek sera fety 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:

Najpierw robimy rollsy z bekonu i fety. Kawałki fety obwijamy bekonem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220° C przez 10 minut, aż lekko bekon się przypiecze.
Myjemy i osuszamy zieleninę, sporą garść zieleniny typu sałata, rukola itp. Układamy na dość dużym płaskim talerzu. Sałata bardzo dobrze prezentuje się na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Układamy na niej kiełki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórki i paprykę. Na samym końcu układamy nasze rollsy z bekonu i fety. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Aromatic salad with sprouts, bacon and feta cheese

Ingredients for one person:

  • 60 g of various small salat
  • 10 cherry tomatoes
  • half a cucumber
  • 1/4 red bell pepper
  • 50 g sprouts
  • 5 slices of bacon
  • 5 tablespoons feta cheese
  • salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
Directions:

First, we Roll with bacon and feta. Chunks of feta wrapped in bacon. Pre-heat the oven to 220°C. Then put in the oven and bake for 10 minutes or until bacon is lightly coloured. Rinse lettuce and slightly dry. Put on quite a large flat plate lettuce, sprouts, cherry tomatoes, cucumber, bell pepper and bacon feta rolls. In a small bowl, pour in olive oil. Slowly, pour in balsamic vinegar while constantly stirring. Add salt and pepper to taste. Mix well. Add dressing to salad and toss.


4 komentarze:

  1. uwielbiam Twoje zdjęcia, potrawy i tren klimat włoski, saluti!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę i dziękuję ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.