czwartek, 1 sierpnia 2013

Sałatka z 3 zbóż

Sałatka z 3 zbóż w sam raz na obiad czy kolacje. Bardzo lubię sałatki z wszelkimi ziarnami. Polecam w tak ciepły dzień, jak dziś, przynajmniej u mnie. Przepis od znajomej, u której gościłam na ostatnim przyjęciu.
Przepis na tę sałatkę zawiera 3 zboża: ryż, płaskurka i jęczmień. Ja kupuje gotową mieszankę, Wy możecie wymieszać w równych ilościach zboża.
Zapraszam ;-)

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g 3 zbóż (ryż, płaskurka i jęczmień)
  • 450 g (odcedzone 420 g) mieszanki warzyw w puszce(kukurydza, zielony groszek, oliwki zielone i czarne, czerwona papryka)
  • 160 g (odcedzone 112 gr) tuńczyka w sosie naturalnym
  • 280 g (odcedzone 140 gr) oliwki taggiasche
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • chili

Przygotowanie: 

Zboża płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Warzywa odcedzamy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko w kostkę. Ugotowane i ostudzone 3 zboża mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka i oliwki oraz cebulę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i chili. Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia — kiedy składniki idealnie się połączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce — do połączenia się składników. Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość — nie licząc gotowania 3 zbóż— zajęła mi 5 minut. Smacznego !

Warto wiedzieć:

Tego typu sałatki, można przyszykować dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać na drugi dzień jako lunch w pracy.


Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.

Pozdrawiam

Renata


Share:

5 komentarzy

Agnieszka F. pisze...

Myślę, że to niesamowicie zdrowa sałatka! :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Unknown pisze...

świetny zdrowy pomysł:)

Angie pisze...

Świetnie wygląda: )

Marta pisze...

Często robię podobną sałatkę, ale tylko z ryżem. Pora spróbować wersji z 3 zbożami :)

Izabella Nowotka pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

Kalejdoskop Renaty