12 sierpnia 2013

Insalata di farro mediterranea , czyli sałatka z płaskurki śródziemnomorska

Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką. Sałatka pyszna i szybka w wykonaniu, w sam raz na obiad czy kolację. Polecam w tak ciepły dzień jak dziś, przynajmniej u mnie.
Zapraszam i polecam ;-)
  







Składniki na 8 porcji :
  • 200 gr płaskurki 
  • 2 cukinie 
  • 30 pomidorków koktajlowych 
  • 30 małych kulek mozzarelli 
  • 1 puszka tuńczyka 
  • garść nasion słonecznika 
  • pęczek świeżej mięty 
  • oliwa z oliwek  
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Płaskurkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną oliwy. Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka, odcedzone kulki mozzarelli, garść nasion słonecznikai posiekaną na drobno miętę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.
Smacznego !


Warto wiedzieć:

Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.



Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.